Военната комисия даде зелена светлина на преговорите за Ф16. Против бяха само червените и "Воля".

Славчо Велков обясни след комисията, че на 8 юни миналата година парламентът гласува, че няма да се надвишават финансовите параметри на сделката , както и задължителните условия. Сега се предлагало МС да се отклони от задължителните условия и от финансовата рамка. Освен това сделката щяла да се оскъпи и нямало да плащаме разсрочено, както беше първоначалният план.

Срокът за доставка също се увеличавал. Няма как да подкрепим нещо, което е против решението на парламента, изтъкна червеният депутат. С ДДС, мита, такси, софтуер и допълнителна инфраструктура проектът щял да надхвърли 2,5 милиарда лева.
Според него, каквито и преговори да се водят, нямало как да намалим сделката под 2 милиарда лева.

И Gripen, и Локхийд Мартин информират за подобрените си оферти

И Gripen, и Локхийд Мартин информират за подобрените си оферти

Какво ще спечели България с актуализираните оферти за изтребители?

Тази финансова рамка била заробваща. Велков поясни, че ни се предлага платформа на Ф-16, която е от малко след войната от Виетнам. Той иска предлаганият самолет от САЩ да кацне и да го видим. Авиацията е за държава с пари, смята социалистът.

Припмняме, че самото заседание започна със скандал, тъй като от депутатите от БСП поискаха да им бъде представен самият доклад на политико-експретната комисия.

Военният министър Красимир Каракачанов призна, че САЩ искат еднократно плащане. Щяло да се търси вариант, ако не може да се преодолее това изискване. Имаме оферта, която надхвърля гласуваната сума от 1,8 милиарда лева, посочи още военният министър, отклонението обаче нямало да е над 300 милиона лева. Преди това Каракачанов се изказваше, че в преговорите ще искаме намаляване на цената.

По-рано днес бюджетната комисия в НС също е подкрепила сделката с новите параметри. 

Припомняме, правителството поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. Срещу процедурата обявиха, че ще гласуват от БСП, както и хората на Веселин Марешки. Въпросът е какви гласове ще събере управляващата партия ГЕРБ и до каква степен може да разчита на гласовете на всички депутати от малката коалиция на Обединените патриоти, както и на ДПС.

Срещу избора на комисията и начина на провеждане на процедурата се обявява не веднъж държавният глава Румен Радев, който я определи като "триумф на лобизма и финал на автокрацията за 2018 г."

Офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата, убеждават от МО

Офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата, убеждават от МО

Офертата била напълно завършена и самолетите били окомплектовани