Българската социална система връща децата в семействата, а не ги отнема. Това заяви категорично пред БТВ социалният министър Деница Сачева по повод протестите от миналата година в страната срещу Стратегията за детето, прелели и в противопоставяне на Закона за социалните услуги.

"Това, което се случва в момента, е смес от недоверие, страхове и практически опит на български граждани, които имат опит с чужди социални служби. В България има български модел на социална политика, който се основава на работа със семейството, и когато има дете в риск, първо се работи с биологичното семейство", обясни министър Сачева.

ПП "Възраждане" дава платформа на активистите срещу Стратегията за детето

ПП "Възраждане" дава платформа на активистите срещу Стратегията за детето

Пореден протест на активистите

Тя даде пример с последните актуални случаи по темата - дете, за което има съмнение, че е преживяло сексуално насилие, не е изведено от семейството, а живее с майка си и баба си. Вторият случай - с брата на непълнолетния убиец от Галиче, който е оставен при баба си и дядо си, въпреки че има много голяма необходимост от социална работа.

"Винаги се гледа социалното семейство и няма случай да бъде изведено дете, без това да е обявено от съда", категорична бе Сачева.

Социалните работници - смутени и тревожни, не смеят да работят

Социалните работници - смутени и тревожни, не смеят да работят

Харалан Александров: Живеем в тежък провал на обществото

Тя се спря и на случая със 7-месечната Катерина, която бе отнета от българските си родители в Германия. Там се работи най-вече като правна помощ, стана ясно от думите на министъра. Тя обяви, че в момента държавата разработва в рамките на ДАЗД с колегите от МВнР и Министерство на правосъдието механизъм, с който да се подкрепят български семейства от чужбина. Става въпрос най-вече за консулска подкрепа и правна защита, както и когато се налага, намеса на български социални работници.

Искат не отлагане, а отмяна на Закона за социалните услуги

Искат не отлагане, а отмяна на Закона за социалните услуги

Настояват за зкаконодателство, което се съобразява с волята на народа

Министър Деница Сачева коментира и Закона за социалните услуги, чието влизане в сила бе отложено. По него вървят дискусии в цялата страна, група от юристи в областта на семейното и конституционно право трябва да кажат къде и какво да бъде променено, обясни социалният министър.

Тя съобщи, че следващата седмица Министерски съвет ще приеме програма за осигуряване на лични асистенти за хората, които останаха без такива - 13 000 души. "Има остър недостиг на социални работници - на терен работят около 4000, а ще има нужда от още толкова заради демографските проблеми", посочи Деница Сачева.

Личните асистенти трябвало да се осигурят от МТСП

Личните асистенти трябвало да се осигурят от МТСП

Манолова: Постановлението не е издадено

Относно проблемите с втората пенсия, тя обясни, че мъжете, родени 1960 г., се още са в срок и могат да прехвърлят пенсиите си в НОИ. "Все още няма решение за останалите какво може да се направи с тях, правят се разчети, водят се разговори с пенсионните фондове, с Комисията по финансов надзор и предстои да се вземе решение", каза министърът.

ДЗПО - гарнитура на "държавната" пенсия или истински доход за старини?

ДЗПО - гарнитура на "държавната" пенсия или истински доход за старини?

Упътване в света на Допълнителното задължително пенсионно осигуряване от Емилия Милчева. В помощ на бъдещите пенсионери, независимо дали скоро или не толкова скоро

МТСП и Сачева анализират и кои са тези 170 000 млади българи, които нито работят, нито учат и държавата ще се опита да ги намери. "Ще се опитаме да разберем кои са, част от тях са в чужбина, друга - в черния сектор, някои са отпаднали от образователната система, други работят без осигуровки, но вероятно има и такива, които могат да се върнат в пазара на труда", обясни Деница Сачева.