Депутатите от 44-то народно събрание събраха кворум за обсъждане на Бюджет 2019-та.

Дисциплина в парламента. Точно 121 депутати се регистрираха за днешното извънредно заседание на народното събрание.

Ще събере ли парламентът кворум за бюджета на НЗОК и ДОО?

Ще събере ли парламентът кворум за бюджета на НЗОК и ДОО?

БСП няма да се регистрират в пленарна зала

Точно толкова са нужни, за да започне работата на законодателния орган. Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че се радва на присъствието на всички парламентарни групи.

Опозицията обеща да не се регистрира с аргумент, че отговорност на управляващите е да осигурят работата на Народното събрание. Червените обаче обещаха, че ще участват с дебатите, ако има мнозинство.

Депутатите приеха бюджета на НЗОК на първо четене в комисии

Депутатите приеха бюджета на НЗОК на първо четене в комисии

От БСП и ДПС се обявиха против приемането му

Днес законодателят обсъжда бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на макрорамката за 2019-та година.

Над 500 млн. лв. повече за здраве в проектобюджет 2019
Обновена

Над 500 млн. лв. повече за здраве в проектобюджет 2019

Новата мегаагенция и другите промени са оправдани като бързи реформи

Извънредното заседание на парламента започна с разглеждане на първо четене на Бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Припомняме, че предвидените разходи и трансфери са в размер на 4 350 003 000 лв., от които 4 116 396 200 лв. са за здравноосигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

Резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, съгласно чл. 26, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване, е 3% от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване от други бюджети и е в размер на 127 105 300 лв.

Предвидените приходи и трансфери са в размер на 4 299 603 000 лв. Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8%, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на максималния осигурителен доход, промяната на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Предвижда се ефектът върху размера на трансферите за здравно осигуряване от увеличаване на частта от осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за лицата, осигурявани за сметка на държавния бюджет от 55 % от 2016 г. и 5 % годишно от всяка следваща година до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица по реда на чл. 40, ал. 4а от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).

Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2019 г. е 60:40.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова обвини лявата алтернатива, която дава достъп до терапия на здравно неосигурените лица. Според нея това е заплаха за цялата здравна система, защото хората ще се замислят дали да се осигурят, след като лечението така или иначе щяло да им е гарантирано и без осигуровки.

По думите й се дава възможност за по-широки отстъпки при договаряне на медикаменти в бюджета на Касата. Дариткова е убедена, че между първо и второ четене ще се постигнат консенсусните промени, които ще са в полза на обществото.

Малко след като бе регистриран кворум и заседанието в пленарна зала започна, се оказа, че залата е полупразна. Депутатите от ГЕРБ се смилиха над отсъстващите. Добронамереността им не бе към тези, които не се регистрираха в началото на заседанието, а към липсващите по време на поименната проверка, поискана от Красимир Велчев минути след началото на заседанието.

129 депутати бяха в зала след поименната проверка. Отсъстваше Цветан Цветанов, както направи впечатление. Данаил Кирилов поиска да не бъдат глобени липсващите при поименната проверка. Няма да се възстановят транспортните разходи на отсъстващите и няма да им бъдат изплатени командировъчните.

Пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова даде да се разбере, че нерегистрираното за кворум продължава така, както досега. Тя обясни, че винаги, когато депутати на червената партия са отсъствали, не са получавали заплати.

"Не натоварваме вас, българските данъкоплатци с излишни плащания към нас", стана ясно от думите й. Тя изтъкна, че в България трябва да има законност и правов ред. Лидерът на левицата отново захапа ГЕРБ и заяви, че това е партия, която нарушава всички правила и закони на страната.