Председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова увери държавния глава, че ще бъдат знаеща, можеща и непримирима опозиция. В 47-то Народно събрание ГЕРБ/СДС ще отстояват демокрацията, законността и Конституцията, заяви Атанасова в рамките на откритата част от консултациите за съставяне на правителство, които текат днес при държавния глава Румен Радев.

Думите на Атанасова бяха и отговор на призива на президента в този парламент като политическа сила с опит, да проявят мъдрост и да вземат под внимание и да се съобразят с промяната, която наложиха избирателите с трите поредни избори. "Вие сте формация с богат опит и този опит трябва да съответства на определена политическа мъдрост", заяви Радев и директно се обърна към представителите на ГЕРБ Атанасова, Даниел Митов и Томислав Дончев: "След изборите трябва да се вземе под внимание промяната и всеки трябва да се съобразява с това, включително и вие." Президентът поиска от ГЕРБ да имат конструктивно поведение, отвъд заявката за конструктивна опозиция и ги увери, че както е бил критичен към управлението на ГЕРБ, така и ще бъде критичен към предстоящото управление. "Искам надграждане, а не вървене назад", заяви Румен Радев.

На тази заявка Десислава Атанасова отговори: "Надявам се с новия Ви мандат стилът на управление да е друг", обяснявайки, че е нужен нов тип диалог в Народното събрание, има нужда от обединение и мостове, а президентството до този момент е внасяло разделение.

Ако новото правителство има нужда от помощ, то ще я получи от нас, гарантира Атанасова, но предупреди, че "всяка грешка ще бъде осветявана и сочена, не само защото позицията на опозицията го изисква".

Атанасова изрази и несъгласие по отношение на прекалената позитивна оценка на служебното правителство. "Това не съвпада с нашата оценка - то не отговори на някои от очакванията на гражданите", каза Атанасова без да посочи обаче кои са тези очаквания. Атанасова отправи предупреждение и за несъгласието на ГЕРБ/СДС служебни министри да влязат като редовни в правителството на бъдещата коалиция. Без да спомене името му, ГЕРБ/СДС са против вътрешният министър Бойко Рашков да остане начело на ведомството.

Атанасова подчерта, че ГЕРБ/СДС са втора политическа сила в парламента въпреки всички репресии и месеците изчегъртване, на които са били подложени. Атанасова се възмути и че тази сутрин полиция е нахлула в редакцията на българска медия.