Партия ДОСТ остава зад Цецка Цачева. Според нас тези избори са стратегически важни за страната, заяви на брифинг лидерът Лютви Местан.

Бъдещето на страната изисква партията да изпълни своя граждански дълг да застане зад евроатлантика, убеден е Местан. На първия тур е допусната грешка, а именно че се принизил вота до елементарно премерване на партийни мускули.

На втория тур ще се реши бъдещето на страната, според Местан. След втория тур той ще представи секционни анализи, за да се види реалния пример на гласовете на ДОСТ в изборите.

За предсрочни избори той изтъкна, че за партията няма значение кога ще има парламентарни избори. ДОСТ щяла да влезе в парламента и дори искат избори в началото на следващата година. Залогът на втория тур не е властта на Борисов, а съдбата на България, категоричен бе Лютви Местан.

Лютви Местан изтъкна лошия резултат от президентския вот за ДПС. Той отбеляза, че бившата му партия преживя тотален провал и отбеляза исторически най-слабия си резултат.

Партията на Местан вижда своята роля в защитник на правата и свободите на хората. По думите му, за пръв път независим кандидат бие ДПС. "Марешки просто ги отнесе", каза Местан.

Освен това ДПС се опитва да манипулира вота в Турция. Агитирали в полза на Пламен Орешарски, а кандидатът на управляващата партия бил наричан в агитационен материал "враг на турците".

ДПС върви към маргинализиране, към политически миманс, анализира лидерът на ДОСТ. Нас ни има, ние сме реалната алтернатива, която тепърва ще набира сила, убеден е лидерът на новата партия ДОСТ.

В лицето на Цецка Цачева виждаме евроатлантик, а в Румен Радев - не, подчерта той визията си за двамата претенденти за държавен глава. Сега Цачева трябва да обедини всеки гражданин, за когото евроатлантизмът е безалтернативен.

Като гавра с конституционните права на българите зад граница Лютви Местан определи проблемите с вота зад граница. Международните институции и съдилища трябва да се ангажират с казуса, каза той и призова сънародниците ни да осъдят България за това,че не са успели да гласуват.