Към 10 ч. българско време в Истанбул са гласували 1165 души, а в Бурса - 1430 души.

В цяла Турция са отворени общо 35 секции, със 100 по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори. Само в района на Бурса намалението е почти 6-кратно, като са отворени 8 секции, докато през 2014 г. те са били 45.

Лидерът на една от изселническите организации в Турция Юксел Юзкан заяви, че очаква значителен спад на избирателната активност в южната ни съседка, като в Бурса тя се очаква да достигне между 10 и 15 хиляди гласа - почти двойно по-малко в сравнение с последните парламентарни избори, когато около 30 хиляди души са упражнили правото си на вот.

Тези очаквания се потвърждават от пратеника на БНР в южната ни съседка, който свидетелства, че едва 100-120 души са гласували до момента (10 часа българско време) в една от секциите в Бурса. Тази избирателна активност е два пъти по-ниска в сравнение с предходните парламентарни избори.

Заради намаления брой секции се очакват опашки и напрежение. Очакват се големи затруднения, свързани с транспортирането на избирателите, като част от тях трябва да пропътуват над 100 км за да гласуват. В секцията в град Караджа бей през първите 3 часа на изборния ден са гласували само 30-ина души, но там се очаква да пристигнат гласоподаватели, пропътували 120 км, за да пуснат гласа си. Изселническите организации координират транспортирането на избиратели с подкрепа на местните кметства.

В Бурса са налице и трудности при попълването на декларациите на български език от гласоподавателите, но за справянето с това предизвикателство е създадена организация за подкрепа от доброволци-преводачи. Освен това са регистрирани и проблеми във връзка с употребата в изборните секции на турски език.