ДПС не е участник от преговорния процес, ДПС сме зрители на процеса, след една куртоазна покана от ИТН за среща продължила 30 - 40 минути. Това заяви депутатът и зам.-председател на партията Йордан Цонев в студиото на Нова телевизия.

"Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри "Далеч ДПС".

"На нас ни беше казано, че не искат подкрепа от ДПС, макар да ни запознаха с приоритетите си. Ние казахме - щом не искате подкрепа - няма да я получите. Казахме, че целта ни е възстановяване на парламентаризма и държавността. Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналния състав", заяви Цонев.

Разговарящите за кабинет сблъскаха декларации, ИТН мълчи

Разговарящите за кабинет сблъскаха декларации, ИТН мълчи

В декларациите се включи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

Йордан Цонев вижда в преговорите за правителство, а в нагласите, които се създават изобщо "задкулисната дълга ръка на Прокопиев". Конкретно той посочи двама министри от служебния кабинет, които изпълнявали нарежданията на Прокопиев - Асен Василев и Кирил Петков. Вчера те са били поставени и като условие за подкрепа от "Да България", припомни Цонев.

"Лъсва целия модел на това задкулисие, с което искаме да се борим", заяви Йордан Цонев и призова бизнесмена Прокопиев, ако иска да се прави на държавник, да излезе от задкулисието, откъдето наднича 25 години като тлъст котарак, пред лицето на хората.

По-конкретно Йордан Цонев посочи, че Кирил Петков е назначил адвокатската кантора, която обслужва фирмата му, за консултант на ББР, въпреки че банката разполага с юристи. Освен това за твърденията си за кредитополучателите на банката Кирил Петков говори със слухове и инсинуации, без да има нито едно доказателство. "Аз също съм притеснен за много неща, но не говоря без доказателства", посочи зам.-председателят на ДПС. Делян Пеевски нито пряко, нито косвено не е свързан с някоя от тези фирми, които са взимали кредити, увери Йордан Цонев и каза, че днес на изслушването на Кирил Петков в парламента ще го пита кредитите на какви ги дели - на големи или малки, или на добри и лоши?

Главчев: Изчегъртват ГЕРБ, а преговарят с ДПС - ние никога не сме го правили

Главчев: Изчегъртват ГЕРБ, а преговарят с ДПС - ние никога не сме го правили

Като номинации за президентския вот обсъждат Даниел Митов и Петър Стоянов…

От ДПС ще искат комисия, която да разследва случаите на купен вот, както и противодействията на това. "Не искаме борба с недемократични средства и репресия... Не можеш да възстановиш справедливост с несправедливи средства. Българската демокрация страда с реваншизъм." Като пример Йордан Цонев посочи Сърница, където боготвореният кмет е викан два пъти в полицията и е предупреден да не се занимава с изборния процес.

ДПС ще подкрепи и комисия, която да се занимае с последиците и действията на служебното правителство след санкциите по Магнитски. Дори са се чудили как от партията да предложат те сами такава комисия. От ДПС извършват разследване собствено, за да видят основателността на всички обвинения и слухове за Делян Пеевски.

Освен това обаче Йордан Цонев смята, че трябва да се види какви са основанията на правителството да предприеме мерки след списъка Магнитски, след като няма закон за прилагане на един американски закон като Магнитски на територията на ЕС и в България.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%