Бъдещият президент на България ще бъде излъчен на балотаж, с голяма вероятност - между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и на подкрепения от БСП Румен Радев. Това прогнозират от "Алфа Рисърч" на базата на изследване в периода 08 - 13 октомври.

Социолозите отбелязват, че сред твърдо решилите да гласуват Цачева стартира с електорална преднина от 7.9 % пред Радев - 29.3 % срещу 21.4 %.

От "Алфа Рисърч" прогнозират, че вторият тур ще бъде драматичен. Според тях на него Цецка Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от Реформаторския блок. В същото време мнозинството от подкрепящите Ивайло Калфин, Красимир Каракачанов, Татяна Дончева и другите по-слаби кандидати биха дали гласа си по-скоро за Радев. Социолозите смятат, че предпоставките за драматичния балотаж идват от взаимната приемливост на кандидатите и същевременно близост на избирателите от ляво-националистическия спектър.

Открит оставал въпросът за гласовете на ДПС, като 80 % от техните симпатизанти към момента заявяват, че не са решили за кого да гласуват или "не подкрепят никого".

Цачева губи балотажа срещу Радев, прогнозира Галъп

Цачева губи балотажа срещу Радев, прогнозира Галъп

29,6% за Радев срещу 26,4 % за Цачева

Данните от изследването на "Алфа Рисърч" показват ръст на намеренията за участие в изборите. Желаещите да отидат до урните са се увеличи с около 7 % в сравнение с месец септември. Според социолозите е трудно да се каже дали мобилизацията се дължи на задължителното гласуване или на практическата конкуренция. Те посочват, че към момента може да се прогнозира избирателна активност около 61 % от живущите в България, което прави малко над 3,5 млн. души. Привържениците на левите партии - БСП, АБВ, "Движение 21" се откроявали с най-висока мобилизация. Сред симпатизантите на ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт се забелязало колебание и електорален резерв.

Резултатите от проучването отреждат третото място за Красимир Каракачанов след първия тур. Той се нарежда след Цачева и Радев с подкрепата на 8.7 % от гласуващите. Каракачанов е следван от Ивайло Калфин - 6.8 %.

Непосредствено до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти - Трайчо Трайков (5%), Татяна Дончева (4.5%), Веселин Марешки (3.3%).

Малко над 1 % събират традиционният участник в избори Жорж Ганчев и излезлият от НФСБ Велизар Енчев. Бившият премиер Пламен Орешарски тръгва с под 1 % лична подкрепа.

Снимка 258184

Източник: Алфа Рисърч

От "Алфа Рисърч" обръщат внимание на още един силен залог от предстоящите избори, освен оспорвания балотаж. Вотът ще бъде залог за бъдещата управленска формула. Подкрепата, която получи всеки кандидат на първия тур на президентските избори, ще бъде ясен индикатор за действителната електорална тежест на партиите и съответно за мястото им в бъдеща политическа конфигурация. Това е особено важно предвид липсата на ясно парламентарно мнозинство и хипотезата за предсрочни избори, подчертават социолозите.

Опцията "не подкрепям никого" събира почти 11% от решилите да участват във вота. Това са данните към началото на кампанията, когато още не е напълно ясен ефектът от задължителното гласуване. От "Алфа Рисърч" коментират, че делът не е достатъчен, за да има значим ефект върху резултата. Това обаче не означавало, че трябва да се подценява заблуждаващият ефект върху избирателите.

Колкото повече хора изберат да гласуват срещу всички, толкова по-висок процент автоматично ще получат водещите кандидати. Профилът на ориентиралите се към "не подкрепям никого" избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите - най-млади, учащи, жители на големите градски центрове, обясняват социолозите.

Тя отбелязват още, че проучването сочи, че най-голямо влияние върху стартовите позиции на кандидатите оказва електоралната тежест на партиите, които ги издигат.

Снимка 258186

Източник: Алфа Рисърч

Кандидатите на малките партии - Ивайло Калфин и Татяна Дончева, имали относително най-силен мажоритарен ефект. Те удвоявали резултата на собствените си политически сили, но засега достигали около 5-6 %. Кампанията обаче можела да увеличи този резултат. Цецка Цачева привличала 75% от симпатизантите на ГЕРБ, но не и от други партии. Сътресенията в РБ и проблемните им електорални позиции ограничават началната подкрепа за Трайчо Трайков, коментират още от "Алфа Рисърч".

В ляво-националистическия спектър е налице много голям обмен на избиратели, за разлика от ситуацията в дясно. За Румен Радев отивали около две трети от гласовете. Останалите се насочвали към Калфин, Дончева и Каракачанов.

Ситуацията при патриотите била аналогична. Там симпатизантите се разделяли между подкрепата за собствения си кандидат и за други кандидати от този спектър.