Българският евродепутат Елена Йончева заяви пред Европарламента, че демокрацията в България е в пълен разпад. Тя призовава членовете на Европарламента да поканят и да чуят президента Румен Радев. "Европейският парламент не може да стои безучастен", каза Йончева, предадоха от ЕП.

Йончева, която е бивш военен репортер и настоящ евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, сигнализира новата Антикорупционната комисия в ЕП за събитията в България.

Повод за думите на Йончева е вчерашната спецакция на прокуратурата в президентската администрация, при която бяха арестувани четирима за секретни документи в касата на президентството. Сред тях са съветникът на президента Румен Радев - Илия Милушев и М.К. -бивш служител на ДАНС. Не е ясно дали някой ще понесе отговорност заради разкриването на инициали и имена на арестуваните по време на разследването.

Акцията на прокуратурата идва след вчерашното извънредно изявление на държавния глава, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Днес от ГЕРБ призоваха да бъде уволнен председателят на НСО.

"Налице е зловещо погазване на върховенството на закона и настоявам за конкретни мерки", каза Йончева пред колегите си.

"Време е гласът на Европейския парламент да бъде чут и Европейската комисия да се намеси в случващото се в България през последните месеци", коментира евродепутатът от левицата.

Събитията в България подкопават самите основи на демокрацията. "Демокрацията в страната е в процес на разпад. Ако позволим това да се случи в една страна, в България, скоро и останалите европейски страни ще бъдат пометени от сходни процеси. В България всеки, който си позволи да надигне глас срещу корупцията, срещу безобразията на властта, срещу погазването на медийната свобода, е преследван", каза Йончева.

Тя изреди и конкретни начини, по които става това - журналисти се уволняват, опозиционни политици са подложени на медийна екзекуция. Прокуратурата е използвана като бухалка срещу всеки един силен критик на корупционната система.

Според Йончева властта в България не убива своите опоненти, защото разполага с всички необходими инструменти, за да ги смаже.

Йончева внесе и писмен въпрос с висока приоритетност, съгласно правилата на Европейския парламент. Питането й е за състоянието на демокрацията в България и нивото на корупция в страната. Питането е отправено до Европейската комисия и е подкрепено от водещи депутати от Германия, Франция, Португалия и Полша.

По искане на Йончева се очаква и дискусия по темата в рамките на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент.