"Европа е силна, разполага с инструменти, но сякаш не ги използва пълноценно. Законодателната реформа на ЕС в областта на убежището е изключително важна, особено за България, която е на първа линия на бежанските вълни". Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите.

Елена Йончева беше единодушно избрана за председател на Контактната група по убежището, подкомисия към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Евродепутатът ще бъде координатор на докладчиците от всички политически групи в Европейския парламент, които изготвят законодателната реформа в областта на убежището, за да подготвят Европа да реагира на евентуална нова бежанска вълна.

България като държава на първа линия е под натиск, върху нас несправедливо падат голяма част от усилията по възпиране на нелегалните мигранти и смятам, че изработването на такива нови правила е изключително важно, каза Елена Йончева. Това ще даде възможност на България да разчита на Европа за справяне с проблема, а не да се моли на Турция и Реджеп Ердоган "да не пуска" мигрантите, по думите й.

Елена Йончева: Стойностната журналистика няма съюзник в лицето на българската държава

Елена Йончева: Стойностната журналистика няма съюзник в лицето на българската държава

С приетата от ЕК резолюция се цели решаване на проблемите в медиите

Евродепутатът е притеснена, че не сме много далеч от Турция и по свобода на словото. България по този показател е на 111-то място в света, каза още Елена Йончева. Тя припомни, че само преди 12 години страната е била на една и съща позиция с Франция. Като подигравка тя определи твърдението на Бойко Борисов, че медиите у нас са свободни.

Премиерът е наясно, че процесите в Брюксел не са в полза на авторитарния му режим, заяви Елена Йончева. В резолюцията за върховенството на закона в България, на която тя беше инициатор, Европейският парламент прие, че в България няма свобода на словото. Предоставянето на европейски средства за държавите членки вече ще зависи от подобни оценки, както припомни евродепутатът. Според нея няма кой да се противопостави на Борисов. Миналата година заради протестите в страната "властта се търкаляше на улицата", но нямаше силна опозиция, припомни Йончева.

"Социологическите проучвания преди изборите на 4 април показват, че няма една политическа формация, която да се противопостави на Бойко Борисов. В следващия парламент може би ще стане ясно кой просто използва риторика срещу премиера, а всъщност подкрепя системата му", смята още тя. Според нея естествената позиция би била всички, които са срещу статуквото, да се обединят срещу ГЕРБ, но това трудно ще бъде постигнато.

Елена Йончева: Страшно е когато има все повече репортажи от джипката на премиера

Елена Йончева: Страшно е когато има все повече репортажи от джипката на премиера

Дали Корнелия Нинова не праща хартиени стрелички на Бойко Борисов, пита се тя