Много от избирателните секции, където гражданите са свикнали да гласуват, този път са с променени дестинации, затова служба ГРАО е разкрила безплатен телефонен номер за цялата страна, на който избирателите могат да проверят къде е избирателната им секция.

Телефонът е 080 01 47 26, освен това същите справки служба ГРАО ще предоставя чрез смс за всички мобилни оператори на номер 1310, на който избирателят трябва да изпрати ЕГН-то си, съобщи говорителят на ЦИК Александър Александров.

Той и колегата му Бисер Троянов разясниха правилата за гласуване за български представители в европарламента.

Изборният ден започва в 6 часа на 7 юни и се закрива в 19 ч. Гласува се с лична карта, само родените преди 31 декември 1931 г. имат право да гласуват със зелен паспорт.

В избирателните списъци данните от личните карти биват попълвани на ръка. Това е предвидено от новия закон като мярка срещу евентуални злоупотреби.

Бюлетините са 14 броя и в горния ляв ъгъл имат квадратче с номера, изтеглен в жребия на съответната партия, коалиция или инициативен комитет, а от дясно на квадратчето е изписано наименованието на формацията.

Под квадратчето вертикално са изредени кандидатите на съответните формации.

Всяка бюлетина има скрита защита срещу фалшификация. Преди да влезе в стаичката за гласуване, на избирателя му се дава плик. Пликовете са от обемна, кафява, непрозрачна хартия без лепило.

Изключено е да се види вотът на избирателя, категоричен е Александров.

В стаичката избирателят взема предпочитаната от него бюлетина, отбелязва ако желае една преференция, сгъва я и я поставя в плика преди да излезе от стаичката.

Важно е да се знае, че ако преференциите бъдат повече от една няма да се зачитат. В такъв случай ще се вземе предвид само избраната партия, коалиция или инициативен комите, посочи Троянов.

От ЦИК поясниха още, че преференцията - желанието на избирателя да бъде дадена преднина на определен кандидат от бюлетината, може да се отбележи с "хикс", "чавка" или "кръгче", при номера и името му в бюлетината.

Важно е още да се знае, че избирателят трябва да излезе от стаичката, след като е поставил бюлетината в плика.

Като недействителни гласове ще се смятат, когато в плика има повече от 1 бюлетина, когато е пуснат празен плик, когато е поставяна бюлетина неутвърдена от ЦИК, както и ако върху бюлетината има написани думи, знаци и числа, разкриващи самоличността на избирателя.

До 24 часа след приключването на изборния ден трябва да бъдат съставени секционните протоколи, още 48 часа след този срок районните избирателни комисии трябва да предадат протоколите си в ЦИК, а ЦИК обявява официалните резултати до 3 дни след изборния ден., т. е, до 10 юни.

До 12 юни ЦИК трябва да обяви имената на избраните евродепутати и да се направи обнародване в Държавен вестник.

Очаква се периодично в изборния ден ще бъдат съобщавани данни за избирателната активност.

Първата пресконференция на ЦИК в деня на изборите ще бъде в 23 ч, след кото според директива на ЕК не може да бъдат обявявани официални резултати преди във всички страни членки на ЕС да са приключили изборите.