Наказателният кодекс у нас е като швейцарско сирене - пробит отвсякъде и не върши работа.

Българската Конституция не е беззащитна и обществото не е загубило интерес към нея. Ако не се постигне огромно национално усилие за лошите разговори за Конституцията, следващата Конституция няма да бъде демократична, а ще бъде авторитарна.

Това заяви бившият служебен премиер ( 6 август -7 ноември 2014 г. ) проф. Георги Близнашки на конференция "Авторитаризъм и конституционализъм". Тя се провежда в СУ "Свети Климент Охридски" по повод 28-та годишнина от приемането на Конституцията на Република България от 1991 г. 

Цацаров иска промени в НК за борба с корупцията

Цацаров иска промени в НК за борба с корупцията

В страната има райони, в които липсват съдебни медици

Проф. Близнашки негодува, че в България няма актуализиране на Гражданския кодекс, Наказателния кодекс и на Закон за печата.

"Наказателният кодекс в страната ни е като швейцарско сирене - пробит отвсякъде и никаква работа не върши", критикува той. 

Патриотите искат промени в НК за неизбежната самоотбрана
Обновена

Патриотите искат промени в НК за неизбежната самоотбрана

Предлагаме ви защита на живота, изтъкна лидерът на НФСБ

Конституцията от 1991 г. е първата посткомунистическа конституция. Тя е суверенен акт, създаден с потенциала на българското общество. Нашата Конституция е дело на българското общество и неговия собствен потенциал, посочи проф. Близнашки.

"Българската конституция е такава, каквато ние си я представяхме, че трябва да бъде. Българската конституция е най-добрата конституция в цяла Източна Европа", изтъкна бившият служебен премиер.

Според бившия служебен премиер имаме огромен проблем с политическите партии, а не с Конституцията. Проф. Близнашки посочи, че президентът не трябва да заема страна в политическия сблъсък а трябва да успокоя страстите и да насочва вниманието на обществото в правилната посока.

Той коментира и съдебната реформа. Според него се води грозна игра с България през последните години и трябва да се приключи с мониторинга на Еврокомисията за съдебната ни система. "Не могат да идват доклади, писани от странни чиновници", подчерта бившият служебен премиер и конституционалист. 

Софиянски и негови съмишленици пишат нова Конституция

Софиянски и негови съмишленици пишат нова Конституция

"Трябва да градим по нов начин нашите обществени отношения"

Проф. Близнашки отбеляза, че в наши дни атаките срещу Конституцията се засилват и се провеждат по различен начин. На днешния ден, в който се отбелязва 28-мата годишнина от приемането на Конституцията на Република България от 1991 г. в нито един от основните вестници на страната нямало нито ред, че става дума за годишнината на Конституцията. Според проф. Близнашки това било само началото

ДБГ също скочи срещу манипулациите в учебниците по история

ДБГ също скочи срещу манипулациите в учебниците по история

Представянето на комунизма било тенденциозно и подвеждащо според тях

Той посочи, че другият огромен проблем е, че върви страшен процес с ревизията на новата история.

Живеем в трудни времена и поради тази причина ще се направи сериозна дискусия, пред които е изправена демокрацията в България, обясни проф. Близнашки. По думите му и у нас, и в Европа се сгъстяват облаците над демокрацията и демократичните ценности

Припомняме, че на 21 юни стана ясно, че е започнала петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците . Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ден по-късно от СДС изразиха възмущението си от начина, по който е представен комунистическия режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас.

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също се възмути от "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим" в новите учебници.

От "Демократична България" също бяха възмутени от манипулациите за комунизма в учебниците.

МОН реагира с препоръки към издателствата за тоталитарната история в учебниците

МОН реагира с препоръки към издателствата за тоталитарната история в учебниците

По думите на министър Вълчев има провокативни елементи в учебниците

Заместник-ректорът на СУ проф. Мария Стойчева изтъкна, че днес е денят, в който се навършват 28 години от приемането на Конституцията на Република България от 1991 г. За нея е особено важно, че конференцията се провежда в контекста на една видима публична дейност на Кръжока по конституционно право към Юридическия факултет, в която Конституцията ни е била поставена в контекста на разглеждането на други важни Конституции в Европа.