Полетът е възстановен до последната секунда и цялата информация е снета. След като са възстановени всички параметри на полета, потвърждават се заключенията на Военна полиция - загуба на пространствена ориентация. Toва заяви служебният военен министър Георги Панайотов в сутрешния блок на БНТ за разчетената черна кутия на падналия МиГ-29 край Шабла.

По думите му забавяне за разчитането ѝ в Русия имало, защото след като била открита черната кутия е леко повредена - влизане на морска вода и повреда в обикновения лентов кабел. Много време отне, защото лабораторията е секретна, нормално е държавите да пазят своите тайни - така прави руската федерация, посочи Панайотов.

Той уточни, че никога не е казвал, че причината за инцидента е човешка грешка. Панайотов подчерта, че изтребителят не е свален и не се е взривил. Самолетът е бил в техническа изправност, отрича се всякаква версия с атака, ракета и нападение от друг самолет, като се посочва докладът на Военна полиция за загуба на пространствена ориентация, изтъкна Панайотов.

По една или друга причина обществото подхожда скептично за информация, която се поднася от официални лица. От началото на инцидента МО се стараят да бъдат максимално прозрачни и да предоставят цялата информация по трагичния случай, увери служебният военен министър.

Черната кутия на падналия МиГ е разчетена

Черната кутия на падналия МиГ е разчетена

Потвърждават се заключенията, че причината за инцидента е човешка грешка

Всичко е ясно за черната кутия, не са приключили следствените действия по случая. Единствената структура и институция, която може да оповестява кой е виновен за инцидента е съдебната система и прокуратурата, уточни Панайотов.

МО дава всички отговори, които може да даде. Да, факт е, че българската армия се нуждае от нови оръжия, самолети, хеликоптери, радари, танкове и оборудване, категоричен бе Панайотов.

Той добави, че инцидентът с падналия МиГ-29 е било най-тежкото му преживяване откакто е министър на отбраната. Това, което може да направи Панайотов е българската армия да притежава най-модерното въоръжение.

На 9 юни сутринта беше съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, пилотиран от майор Валентин Терзиев, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

На 10 юни военният министър Георги Панайотов съобщи, че майор Терзиев е загинал. Той беше повишен посмъртно в чин подполковник.

На 24 юни черната кутия черната кутия на самолета беше намерена на дъното на Черно море и извадена с подводен робот. Стана ясно обаче, че тя е частично повредена от водата и има лентов кабел за подмяна, а поставянето на нов крие риск от компрометиране на информацията. По тази причина военните препоръчаха да се потърси съдействие от производителя.

На 1 юли стана ясно, че черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъде разчетена в лаборатория в Русия.

Военният министър: По случая "Чешнегирово" се сипят откровени лъжи

Военният министър: По случая "Чешнегирово" се сипят откровени лъжи

Целта била МО и Военна полиция да бъдат уязвени, без да имат вина

Във връзка с информация за инцидента край "Чешнегирово" за убийството или самоубийството на старши лейтенант Тодор Манчев, Панайотов заяви, че е безбожие да се напълзява трагичен инцидент, за да се прави партийна пропаганда. МО не може да разпореди на Военна полиция да води разследване, каза още министърът на отбраната.

Припомняме, преди дни стана ясно, че се работи по нова версия за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев, открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово, а именно - умишлено убийство, което е прикрито като самоубийство.

Старши лейтенант Тодор Манчев беше свидетел по случая "Чешнегирово" от 11 май тази година, при който американски войници атакуваха производствен цех в селото, претърсиха го и "респектираха" персонала. За инцидента се разбра едва след излъчване на кадри в медиите, а преди това институциите мълчаха.

На 19 юли, в района на ПОБ "Ново село" в спално помещение старши лейтенант Тодор Манчев от Служба "Военна полиция" е бил открит в безжизнено състояние с огнестрелна рана. Първоначално случаят бе докладван като самоубийство.