Кабинетите на кмета на район Източен Иван Тотев и неговия заместник Петър Петров са били запечатани по заповед на кмета на Пловдив Славчо Атанасов.

Вчера, 20 минути преди края на работния ден, комисия, оглавена от секретаря на община Пловдив Петя Дойчинова, запечатва по нареждане на Славчо Атанасов кметския кабинет в район "Източен".

Двамата заместници са кандидати за депутати от ГЕРБ.

Припомняме, кметът Славчо Атанасов бе избран след коалиция между ВМРО и ГЕРБ на местните избори. Тази коалиция обаче се разпадна месеци по-късно.

Петър Петров и Иван Тотев вече са изпратили жалби до окръжна прокуратура и до Административния съд в Пловдив, с която искат отмяна на заповедта на кмета Славчо Атанасов за запечатване на кабинетите им.

Двамата са внесли и жалба в прокуратурата, в която настояват за разпечатване на кабинетите, както и да се извърши проверка за извършени от кмета Атанасов и от главния секретар Петя Дойчинова административни и наказателни нарушения.

Тотев и Петров твърдят, че са спазили законодателното изискване да излязат в платен годишен отпуск в момента, от който са се кандидатирали за депутати. Според тях действията на кмета нарушават конституционното им право да участват в избори.

В жалбите се твърди още, че единствените органи, които имат право да запечатват кабинетите на длъжностни лица са прокуратурата и съда. В случая с Петър Петров липсва и заповед за запечатване.

От своя страна Славчо Атанасов е уверен, че не е превишил правомощията си, като е запечатал кабинета, съобщава радио Пловдив.

"Тотев трябва да ми е благодарен за този акт, исках да избегнем спекулациите с името му по време на предизборната кампания и да не го обвиняват, че нарушава закона", заяви Атанасов.

Решението за запечатване на кметския кабинет в „Източен" е взето, след като е разгледано съвместно от спешно създадени комисии в голямата община и в районната администрация.