От ГЕРБ настояха да се приеме идеята им за можоритарен вот и дори предложиха районирането, извършено от "Шоуто на Слави" при предлагането на референдума през 2016 г. Николина Ангелова поиска от "Има такъв народ" не думи, а дела.

Ива Митева заяви, че няма да се поддават на популизъм. Този популизъм не на нас, госпожо Караянчева, обърна се тя към заместник-председателя на ГЕРБ. Днес депутатите се заеха с промените в Изборния кодекс.

Тошко Йорданов взе думата, като заяви, че ще обясни простичко и точно позицията на партията, която представлява. ИТН не са се отказали от мажоритарното гласуване, но първо трябва да се промени Изборният кодекс, за да се гарантира честен вот при едни предсрочни избори. Животът на този парламента може да е дълъг, но може и да е кратък, посочи Йорданов и така не даде яснота за намеренията на ИТН спрямо мандата, който предстои да получат като втора политическа сила.

Изборният кодекс на ИТН мина единодушно на първо четене

Изборният кодекс на ИТН мина единодушно на първо четене

Законотворците гласуваха с 210 гласа "за", против "0"

Ако се стигне до предсрочни избори, те трябва да са честни, категоричен бе той, а по думите му сегашният кодекс е смотан, некъдърен и вреден. Ако няма предсрочни избори, ще се работи за промяна на изборната система към мажоритарна. Затова обаче е нужно време, защото дори и рейонирането, направено от тях през 2016 г., вече не е актуално. 

Трябва да си направите правителство и да си изпълните ангажиментите, които сте поели пред хората, настоя още Тома Биков от ГЕРБ. Според Николина Ангелкова думите на Тошко Йорданов са "голи оправдания". Лесно е да се пише сценарий, лесно е да се критикува, трудно е да се носи отговорност, подчерта тя.

Трогателно е как ни навивате да направим правителство, каза Тошко Йорданов. А към Ангелкова отправи поканата: "Имаме нужда от сценаристи."

Тошко Йорданов: Всеки глас с ГЕРБ е предателство към българския народ

Тошко Йорданов: Всеки глас с ГЕРБ е предателство към българския народ

Той призова за прагматизъм

Припомняме, още в първия парламентарен ден от ГЕРБ заявиха като намерение да предложат мажоритарна избирателна система, като така я поставиха като предизвикателство пред "Има такъв народ". Последваха и обвинения, че партията на Слави Трифонов не изпълнява единственото си обещание и ангажимент през избирателите си и българския народ. От ГЕРБ в края на миналата седмица дори отправиха ултиматум към ИТН със срок от два дни ИТН да си помислят. 

Тошко Йорданов не за първи път обосновава отказа на партията му на този етап от въвеждане на мажоритарна избирателна система с нуждата от време, за да се направи подготовката за промяната.

Това, което сме казали, това ще направим, увери Тошко Йорданов

Това, което сме казали, това ще направим, увери Тошко Йорданов

"Има такъв народ" няма да влиза в коалиция с партиите на статуквото

Припомняме че вече веднъж премиерът Борисов обеща ГЕРБ да подкрепят идеите от референдума, организиран от Слави Трифонов през 2016 година, макар и тогава Борисов да подаде оставка заради загубата на президентските избори, на които един срещу друг се изправиха Цецка Цачева и Румен Радев. По думите на Борисов и тогава беше "вече задължително свикването на ВНС". След това обаче исканията на референдума да бяха процедурно смачкани и в следващото Народно събрание.

И ако през 2016 г. Бойко Борисов заяви по повод исканията на референдума, че ги слуша със състрадание, то сега коментарът на Борисов спрямо ИТН е, че ги е страх, а към Слави Трифонов, че "той е решил да прави партия", докато Борисов все още не е решил да прави шоу.