ГЕРБ ще обяви кандидатите си за президент и вицепрезидент на България на 2 октомври, съобщиха от партията.

Това е решила Изпълнителната комисия на партията, като е взела предвид предложение на Националния предизборен щаб на ГЕРБ, става ясно от прессъобщението.

Припомняме, в понеделник Цветан Цветанов обяви, че кандидатът, който е добре познат в европейските столици, ще бъде обявен между 20 септември и 2 октомври. Той загатна, че жена е най-подходящият вариант за кандидат-президент.

По този начин герберите ще обяват своята кандидатура почти в навечерието на старта на предизборната кампания за вота, който е на 6 ноември.

Опонентите на партията на Борисов коментират, че в същност ГЕРБ няма кандидат и затова се бавят с оповестяване на името. Други пък иронизират управляващите, че имат слоган на кампанията, но не и кандидат.

Анализатори смятат пък, че с това забавяне се намалява мажоритарността при избора на президент, като герберите разчитат на силата на партията и лидера й Борисов, а не толкова на личността на бъдещия кандидат.

Припомняме, през 2011 година Борисов обяви официално кандидатурата на Росен Плевнелиев 50 дни преди вота, като доста преди това се знаеше кой ще е номинацията на ГЕРБ.

Сега герберите ще обявят своя кандидат едва 34 дена преди изборите.