Ние, от "Движение България на гражданите" говорим за реалните проблеми пред страната, докато ГЕРБ днес ще отвори кошницата с обещанията".

Това заяви водачът на листите на "Движение България на гражданите" в 24 МИР-София и в Добрич Прошко Прошков по повод днешния форум на свалената след протестите бивша управляваща партия.

Той е на мнение, че управлението на ГЕРБ е нарушило баланса в енергетиката и е подложило сектора на тотален политически контрол. "Рибата се вмирисва откъм главата", коментира Прошков и напомни, че ГЕРБ от 4 години упражнява политически натиск върху работата на държавния регулатор.

"Енергийната криза" от последните дни е изкуствена и е причинена от некомпетентното и корумпирано управление на ГЕРБ в сектора, смята Прошков.
Той посочи две причина за кризисната ситуация в енергетиката от последните дни - "изкуствената квази експортна такса, която ограничава износа", както и "безконтролният бум на фотоволтаични мощности, случил се в последната година".

Енергийният експерт на "Движение България на гражданите" Валентин Стоянов предложи и няколко варианта за излизане от кризата.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да редуцира количеството "студен резерв" от 1040 МВт на 840 МВт. "Системата ни няма нужда от поддържане на толкова голям студен резерв, за който плащаме всички ние като потребители", посочи Стоянов и уточни, че е правилна идеята за провеждане на тръжни процедури за закупуване на студен резерв, вместо цените да се определят по административен път от компрометираната ДКЕВР.

Друго от предложенията на Стоянов е свързано със стимулиране на износа на електроенергия.
"Сегашните такси от 17,5 евро на мегаватчас са чисто административно ограничение пред експорта"
, каза още Валентин Стоянов. Той препоръча и създаването на електроенергийна борса, нещо, което е трябвало да се случи още през 2011-та година.

Прошко Прошков припомни, че още през декември 2012 г. е предупредил, че ще се стигне до протести заради очакваните високи сметки за ток и парно, но тогавашния министър на енергетиката Делян Добрев не е предприел никакви действия в посока нормализиране цените в енергетиката.

"ГЕРБ се провалиха, те нямат моралното право да участват в дебата за енергетиката, защото те са част от проблема, а не от решението", заключиха Прошков и Стоянов.