Медец преди парламентарните избори на 5 юли Бойко Борисов навършва 50 години. Като идея се заражда подаръкът за юбилея да бъде премиерското кресло.

"Защо не, смятам че това е един добър подарък и Бойко Борисов го заслужава", каза в студиото на БиТиВи председателят на партията Цветан Цветанов.
За да може това обаче да стане ГЕРБ трябва да спечели значително повече гласове, отколкото е резултатът й на вчерашните европейски избори.

Това обаче може да бъде направено, убеден е Цветан Цветанов и изтъкна, че очаква една допълнителна мобилизация на привържениците на партията за парламентарните избори.

Припомняме, на вчерашната пресконференция Бойко Борисов няколко пъти подчерта решението на ГЕРБ за самостоятелно участие в изборите и програмата максимум - самостоятелно управление на страната.

Според Цветанов вчерашния резултат е изключително добър и доказва трайното присъствие на ГЕРБ вече в политическия живот на страната. „Ние спечелихме 200 000 гласа повече отколкото през 2007 година.

Имаме резерви, посочи Цветан Цветанов и изтъкна амбицията на партията - да спечели повече от половината места в следващия парламент. Той призова привържениците на ГЕРБ за повече активност на предстоящите избори.

По въпроса за евентуалното бъдещо коалиране с други десни партии и формации, Цветан Цветанов бе уклончив. Той не коментира поредното предложение от Синята коалиция за разговори за издигане на общи мажоритарни кандидати.

Председателят на ГЕРБ посочи, че днес ще се събират политическият съвет на партията, на който ще се обсъди отново този въпрос.
Предполагам че ще се препотвърди решението, което бе взето и по-рано - за самостоятелно явяване на изборите. Според коментара на Цветан Цветанов в това решение има резон и основание, тъй като изследванията показват, че ако на евроизборите ГЕРБ се беше явила в коалиция с други, резултатът би бил много по-лош за всички партии.

„Ако бяхме участвали на евроизборите с която и да е друга политическа партия - резултат би бил 5 евродепутата, т.е. по-лош от сега. Затова най-прагматичното и най-разумното е самостоятелно явяване. ГЕРБ ще издигне силни кандидатури", каза Цветан Цветанов и индиректно подкани останалите десни партии да подкрепят техните кандидати.

По отношение на едно сформирането на коалиционно правителство в следващото Народно събрание, Цветанов посочи, че ще коментира този въпрос на 6 юли. Но призова останалите десни партии да се мобилизират и да спечелят възможно повече мандати.