Стоим зад Делян Пеевски, защото това е принципна позиция на ДПС. Тази позиция не се отнася само за него, а за всеки един член на движението, докато не се докаже или обори неговата невинност. Това заяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк в студиото на БТВ и подчерта, че от ДПС не свалят доверието си "просто защото някой иска" това. Трябват доказателства и основания.

По думите му от партията нямат повод за притеснения, свързани с Pandora Papers и присъствието на името на Пеевски в тях. "Когато беше привикан в ДАНС, той отиде и даде свидетелски показания. Доколкото разбрах, той е декларирал това, което е трябвало да декларира по закон", каза евродепутатът.

Пеевски отрича да има недекларирани офшорки, бил изряден

Пеевски отрича да има недекларирани офшорки, бил изряден

Той опроверга информацията по разследването Pandora Papers

Кючюк потвърди думите на самия Делян Пеевски, че атаките срещу него идват от кръга "Капитал". "Има много масирана атака срещу г-н Пеевски и тя идва основно от кръга "Капитал" и неговите медии, защото г-н Пеевски през годините е разобличавал задкулисието на този кръг." Той съчетава в себе си концентрации на медии, неправителствени организации, които подават сигнали и най-важното - този кръг в много от случаите не участва със своите представители в Народното събрание, но във всяко едно правителство на Бойко Борисов е имал своите министри. Това не са мои думи, това са думи на бившия премиер", посочи Кючюк.

Евродепутатът потвърди: В България има задкулисие. На въпрос дали смятат действително, че влиянието на въпросния кръг "Капитал", който обвиняват, е толкова голямо, че да достигне до президента Байдън, който пък лично подписва санкциите по закона Магнитски, Илхан Кючюк изказа съмнение, че лично американския президент се занимава с това, но и изрази увереност в действията и силата на лобистите.

Делян Пеевски обжалва санкциите по "Магниски" и в САЩ

Делян Пеевски обжалва санкциите по "Магниски" и в САЩ

Той може да представи правни и фактически основания за премахване на санкциите

Все още не е взето окончателно решение за собствена кандидатура на ДПС за президентските избори, но е по-вероятно движението да се яви със свой кандидат. Това ще стане ясно в близките няколко дни.

"Що се отнася до действията на Румен Радев - ние имахме роля в избирането му, защото смятахме, че той трябва да бъде "различният президент". За съжаление нашата констатация е, че Радев се провали в усилията си да обедини нацията, да събере целия капитал на България, за да върви страната ни напред с ясни приоритети", посочи Кючюк и потвърди, че Румен Радев не може да разчита на гласовете на ДПС на един евентуален балотаж.

ДПС не искат Радев за президент

ДПС не искат Радев за президент

Авторитарният модел на Борисов беше заменен от Радев

Илхан Кючюк каза още, че делегация на европейската партия АЛДЕ ще извършва наблюдение на предсрочните избори в България през ноември, а когато са представили в Брюксел с лидера Мустафа Карадайъ факти за тормоза в предизборния период от страна на МВР, там са останали сащисани и възмутени, че такова нещо може да се случва в държава от Европейския съюз през 21 век.