Предупреждавахме че тези хора от ГЕРБ са престъпници, а сега станахме и преки свидетели на опит за безскрупулна манипулация" заяви на извънредна пресконференция съпредседателят на Коалиция ГОРДА България-Слави Бинев, съобщават от пресцентъра.

Повод за изказванията на представителите на Коалицията бе разкритието на ТВ 7 и Николай Бареков за извънредна проверка на ДАНС и прокуратурата в печатница в Костинброд, в която са открити над 350 000 бюлетини, напечатани извън законно установения срок.

Още преди месец от ГОРДА България депозирали писмо при Президента, с което поискали отстраняването на Петя Първанова - министър на Вътрешните работи, Калин Георгиев - главен секретар на МВР и Валери Йорданов - директор на СДВР. Ако тогава са били предприети мерки, сега нямаше да станем свидетели на този престъпен акт, смятат те.

Адмирации към ДАНС и прокуратурата, които показаха, че са независим орган. Бюлетината е ценна книга, а ние сме акционер на тази държава. Те сега печатат бюлетини, утре ще печатат пари."- стартира пресконференцията Бинев и продължи: "Днес става известен факт за фалшификация на бюлетини, но същият проблем стои и в други звена. Имаме информация за готови кутии за дублиране, както и нередности, свързани с превозването на бюлетини."

„Днес е хубав ден за българската демокрация-показва, че има свободна журналистика. Днес е и тъжен ден за българската демокрация-показва, че демокрация няма." -заяви Стефан Софиянски - водач на листата за МИР 25, като призова президентът да издаде незабавно заповед за дублиране на охраната, която ще ескортира транспорта на бюлетините в изборния ден.

"Борисов и Цветанов трябва да бъдат арестувани незабавно, а Първанова, Георгиев и Йорданов - отстранени още днес, за да могат гражданите да бъдат по- спокойни, че вотът им няма да бъде подменен." - смята Александър Минев- юридически съветник на ГОРДА България, като сигнализира за редица постъпили нередности при регистрацията на застъпниците„ Настояваме за смяна в съставите на РИК- овете защото те са назначени от областните управители, които от 31- 30 са на ГЕРБ."

Явор Джиджев - съпредседател на Коалиция ГОРДА България също сподели за нередности при застъпници в РИК- 24 МИР- София и 7МИР- Габровски: "Това е лицето на държава, в която не искаме да живеем"-обобщи той.

Проф.Кръстьо Петков определи деянието като опит за държавен преврат.

След пресконференцията всички лидери, представители и симпатизанти на Коалицията се отправиха на протест пред ЦИК.