Трябва да обявим кандидатурата за генерален секретар на ООН в най-подходящия момент в името на нейния успех. Това заяви на брифинг министърът на външните работи Даниел Митов.

По въпроса с все още необявената ни кандидатура, той успокои: „Време има”.

Даниел Митов подчерта, че изказванията за забавянето на номинацията на Ирина Бокова идват от хора, които не разбират динамиката на този процес.

Ние имаме редовен диалог с г-жа Бокова. Винаги може да ми се обади, винаги можем да се чуем", изтъкна министър Митов. Според него обаче въпросът сега е как страната ни да изиграе по максимално най-добрия начин шансовете си.

Брифингът на министъра бе след Втората неформална среща на министрите на външните работи на страните в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). На нея седем министри на външните работи, зам.-министри и държавни секретари са обсъдили проблема с бежанците.

Това е проблем, който засяга всички ни", отбеляза министър Митов и напомни, че провалът на един означава провал за всички.

ЕС трябва да мисли за себе си точно като за съюз, а не отделни държави да се опитват да вземат решения поотделно. Иска ми се да виждам все повече европейски лидери, които говорят като европейски лидери, а не като национални", посочи още външният ни министър.

Резултатът от срещата е обща декларация, в която се поставя сериозен акцент върху строгия контрол на външните граници на ЕС, призовава се за мобилизация на всички усилия и диалог с трети страни и се признава, че разграничаването между бежанци и икономически мигранти трябва да е много ясно.