Трудно е да се говори с хора, които не те чуват. Това заяви пред БНТ проф. Иван Илчев, член на Съвместната историческа комисия между София и Скопие по повод разговорите, които България води със Северна Македония по отношение на общата ни история.

По думите му разговорите, които се водят не могат да се наричат преговори. Той отбеляза, че при последната им среща съществен резултат не е имало.

След това, което се случи вчера в Скопие с решението за предсрочни избори, свело бъдеще за нашата комисия не виждам, заяви проф. Илчев.

Станишев: ЕС направи историческа грешка с решението за Албания и Северна Македония

Станишев: ЕС направи историческа грешка с решението за Албания и Северна Македония

Грешката е сериозна, историческа

Той е на мнение, че потенциала на комисията не е изчерпан, но се води един безсмислен спор какъвто нямало дори между Гърция и Кипър, Албания и Косово и др.

Проф. Илчев подчерта, че се води една антибългарска пропаганда. Той отбеляза, че България е посочена на второ място сред враговете на Северна Македония според запитване кои са най-големите врагове на нашата съседка.

Протестиращи пред Френското посолство искат Северна Македония в ЕС

Протестиращи пред Френското посолство искат Северна Македония в ЕС

Недоволстваха срещу решението на Франция да блокира началото на преговори

Във връзка с отказа, който Северна Македония получи от Европейския съюз за започване на преговори, проф. Илчев заяви, че отлагането им е грешка.

По думите му една от целите на Франция винаги е била първо Сърбия да влезе в ЕС и след това Северна Македония.

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Проф. Димитров се съмнява, че Договорът за добросъседство се разбира

Припомняме, че на 27 септември държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

Каракачанов: Политиците в Македония имат шанс да се поправят

Каракачанов: Политиците в Македония имат шанс да се поправят

Той не приема тезата, че така се помага на Сърбия и Русия