Няма постъпили данни за неотворили избирателни секции в 7 часа, нито за изборни нарушения в началото на балотажа за избор на президент и вицепрезидент, съобщиха от ЦИК пред БНР в 08:30 часа. От Централната избирателна комисия уточниха, че ако до 8 часа не се попълни състава на някоя секционна избирателна комисия (СИК), следва Регионалната избирателна комисия (РИК) да предприеме необходимите действия.

На репортерски въпрос, че има сигнал от МВнР, че в Сан Франциско и Сакременто има забавяне на изборните книжа, от ЦИК отговориха, че няма информация към 8:30 за подобно забавяне. Ако има данни - ЦИК ще даде допълнителни указания как да постъпят.

Ако избирателите в чужбина влязат с декларация в СИК, че няма да гласуват на друго място, тя ще бъде зачетена, стана ясно от разясненията. Всеки избирател може предварително да си е попълнил декларацията, а ако той няма образец, то в СИК ще му предоставят такъв формуляр.

От ЦИК има разпоредби да бъде поставена и втора кабинка, където има възможност, за да бъде максимално улеснен вота.

Сингапур не достигнаха бюлетините, признаха от ЦИК, и поясниха, че има решение на СИК да изпратят образци, за да бъдат отпечатани бюлетини, протоколи, списък и да може да се открие изборния ден нормално

В чужбина има секции, които са с нови адреси, например - в Испания. Българските гласоподаватели да проверят на страницата на МВнР и на консулството къде са адресите на секциите, призоваха от ЦИК.

От МВнР поясниха, че секции в САЩ и Европа са с променени адреси за балотажа, защото на мястото, където е бил първия вот, в помещенията са предвидени други събития.

Проблеми с доставянето на изборните книжа за втория тур в Сингапур, Сан Франциско и Лос Анджелис

Проблеми с доставянето на изборните книжа за втория тур в Сингапур, Сан Франциско и Лос Анджелис

По-рано от ЦИК постъпи информация, че книжата

На ново място трябваше да ходят да гласуват българите в градовете Сейнт Питърсбърг, Хюстън и Сакраменто в САЩ. Преместени бяха и секциите на испанския остров Палма де Майорка, в германския град Мюнстер и френските градове Лион и Ница. Нов адрес беше обявен и за секцията в Тараклия, Молдова.

По традиция за избирателни секции се ползват помещения на български бизнеси или български училища и детски градини в чужбина, за които правителството не плаща наем.

На балотажа печели кандидатската двойка, която е събрала най-много действителни гласове, без значение на избирателната активност.

Сигнали за разтворени бюлетини не са постъпили до момента в ЦИК. След като избирателят постави своето предпочитание, освен да се сгъне бюлетината, се откъсва отрязък и се поставя печат, след това избирателят може да прегъне по вертикала бюлетината, ако се притеснява тя да не се отвори, посъветваха от ЦИК.

Трябва да се откъсва отрязъка, но по отношение на пуснатите вече гласове, ще бъдат отчетени като действителни, поясниха от Централната избирателна комисия.

На въпрос как влияе изборът: "Не подкрепям никого" от ЦИК отговориха: "Не влияе в разпределението на действителните гласове. Брои се, когато е отбелязано правилно като действителна бюлетина, отчита се в протоколите за избирателна активност".