Имам пълните уверения на всички, че границата няма да бъде поставена под натиск. Имаме комуникация с турското правителство, с премиера, с посланика.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в Министерския съвет след среща с турския посланик у нас Сюлейман Гьокче.

Борисов поясни, че продължаваме да охраняваме границата заедно с турската страна.

Министър-председателят потвърди, че е изпратил на границата военния министър Николай Ненчев, вътрешния министър Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР-Георги Костов, началника на генералния щаб.

230 войници допълнително са изпратени там.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че от трите затворени ГКПП, Капитан Андреево вече работи и пропуска автомобили. По-късно стана ясно, че всички гранични пунктове с Турция са отворени и работят нормално.

Борисов изказал съболезнования към семействата на всички загинали. По време на срещата си с посланик Гьокче Борисов коментирал, че през последните месеци, през ден-два пише съболезнователни адреси. Борисов подчерта, че това още веднъж потвърждава тезата му, че политиците трябва много по- сериозно да се заемат с тази дейност, за да се намери трайно решение и то да е мир.

“Непрекъснато войни, непрекъснато военни операции, непрекъснато военни намеси - нищо добро не носят към този момент”, коментира премиерът.

По думите му, КПП-тата работят. Борисов подчерта, че снощи, дори да е имало някъде неудобства, нямало как, в тази ситуация в Турция, да ги накараме да пуснат КПП-тата. “След няколко разговора с външния министър на Турция и с нашите колеги, успяхме да ги отворим, така че сега да се пътува безпрепятствено”, подчерта той.

“Въпреки всичко, продължавам да считам, е все още конфликтът не е напълно локализиран, от това, което имам като информация”, уточни Борисов. Затова горещо препоръча на всички, които имат пътувания, да ги отложат, “за да не поставяме всички в екстремна ситуация”.

В момента имаме 4 турски кораба на учението на НАТО с 350 военнослужещи. Ситуацията е спокойна, увери премиерът,

“Ужасно събитие”, отсече Борисов. “За първи път в Европа, защото и Истанбул е в Европа, виждам, че с танкове, с Ф16 се стреля по държавни сгради. Около 10 бомби са хвърлени по парламента, където имало и опозиционни партии, не само управляващи”, демонстрира усведоменост премиерът.

Той увери, че ситуацията се следи във всеки миг. ДАНС и НРС са в готовност. “Всяка минута получаваме информация по всички канали”, посочи Борисов.

По думите му успокоителното е, че напрежението спада там, следобед ще има заседание на турския парламент.

“Надявам се да няма повече ескалиране или сега да влязат в спирала на реваншизъм, още смърт и още проблеми”, коментира още премиерът.

Той увери, че към момента нашите дежурни, граничарите, корабите ни в Черно море не дават никакви индикации за бежанска вълна. “Мигрантите, които са около 3 млн. в Турция, са си в лагерите, спокойни са, няма раздвижване”, увери Борисов. И въпреки това, се разбрали с турската страна да усилят патрулите - и те, и ние, за да имаме абсолютната гаранция, че няма да се получи някакво брожение.

"Рискът беше голям, ако Турция беше изпаднала в дестабилизация, защото тогава ние ставаме първа сигурна страна”, заяви премиерът и поясни, че ако си първа сигурна страна, трябва да приемаш всички които бягат.