Коалицията „Калфин президент” бе регистрирана в Централната избирателна комисия за вота на 6 ноември. Пред медиите заместник-председателят на АБВ Румен Петков уточни, че са били внесени 8 888 подписа.

„Кандидатът ни за президент Ивайло Калфин е без съмнение лидер в предстоящата надпревара, защото той е човек с доказан морал, доказан политически авторитет”, заяви Петков. По думите му, Калфин е човек, който е доказал, че интересите на обществото и на държавата не се загърбват, а конюнктурните решения са недопустими.

Той даде пример с провеждането на пенсионната реформа от Ивайло Калфин в качеството му на министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко Борисов.

Петков благодари на седемте партии, участващи в коалицията за подкрепата и за бързото събиране на подписите, необходими за регистрацията.

Румен Петков изтъкна, че много активно в подписката са се включили от Движение „Гергьовден”. „Влизаме в настоящата надпревара със самочувствието на коалиция, която е излъчила лидер в надпреварата, която дава на държавата качество, способност да се води политически дебат и да се прави отговорна политика в интерес на държавата и на обществото”, заяви Румен Петков.

По въпроса за вицепрезидента той бе категоричен, че решаващо ще е мнението на Ивайло Калфин. „Бързането в момента не мисля, че е най-доброто решение”, коментира още заместник-председателят на АБВ.

Относно спряганите имена на генерал Михо Михов и Любен Дилов-син, Румен Петков заяви, че това са уважавани хора, със своите качества. „Убеден съм, че независимо от качеството, което ще имат в кандидатпрезидентската кампания, ще допринесат за политически смислен дебат, който да даде възможност на българските граждани за информиран избор”, коментира още той.

Румен Петков заяви, че разговорят с всички политически сили за провеждането на почтена кампания и уточни, че ще търсят общия ресурс за противопоставяне на това уродливо явление – купуването на гласове. „Калфин е доказал способността си да разговаря и да чува, да осмисля и реализира полезните за обществото решения”, убеден е в качествата на номинираният за президент заместник-председателят на АБВ.