Достатъчни или не са президентските правомощия. По този въпрос сблъскаха в студиото на Нова телевизия двама от кандидатите за поста държавен глава - Ивайло Калфин (АБВ) и Трайчо Трайков (Реформаторски блок).

С тази тема те изпълниха съвета на президента Росен Плевнелиев, макар и Ивайло Калфин да констатира, че думите му са много закъснели и на практика дебатът в общественото пространство по никакъв начин не се съсредоточава върху такива въпроси. Според кандидата на АБВ президентските правомощия според Конституцията трябва да се разширят, тъй като са недостатъчни и държавният глава трябва да има право на законодателна инициатива.

Трайчо Трайков пък смята, че правомощията на президента са достатъчни, стига да се изпълнят със съдържание - нещо, което до този момент не се е случвало. Законодателната инициатива по конституционни въпроси на президента може да се използва по достатъчно смислени въпроси, категоричен е Трайчо Трайков, а като пример той даде основната тема за България - тази за несправедливостта, а инициативата на президентът би трябвало е да предложението да се намали парламентарната квота в съдийската колегия и реформа на прокуратурата.

Работата на президента е да подпомогне институциите да намерят решения, посочи кандидатът на Реформаторския блок. Той "атакува" опонента си Калфин припомняйки, че именно АБВ са били вносители на идеите на Сотир Цацаров за "опраскване на съдебната система".

По външнополитическите въпроси позициите на Ивайло Калфин и Трайчо Трайков отново се разминаха. Кандидатът на АБВ заяви, че България като член на ЕС и НАТО не е достатъчно активна, но от друга страна не трябва да се забравя и съседството ни с Русия.

"Ние нямаме интерес от искри в Черно море", защити Калфин една политика на добросъседски отношения. Той посочи и като голям гаф на Плевнелиев възраждането на идеята за черноморска флотилия, а ситуацията като слабост на българската политика, от която Турция се е възползвала. Според Калфин именно когато "няма политики" започва разделението на русофили и русофоби.

С подобна теза и Трайков защити "българския интерес", но подчерта, че когато напрежението в Черно море го има, ние не можем да си заравяме главата в земята. "Или може би ако следваме руския модел, трябва да свалим някой бомбардировач", попита иронично Трайков.

Той посочи, че България не се намира между Русия и Турция, а българският интерес е "тук" и той трябва да се защитава, включително и с икономическите проекти. Трайчо Трайков припомни, че Ивайло Калфин е бил част от българското представителство, подписало изключително неизгодните за България проекти от "големия шлем", заради които страната ни се е озовала в ситуацията да плаща "и на изток, и на запад".

По думите му споразумението подписано от Ивайло Калфин и руския външен министър Сергей Лавров е щяло да вкара България не само в скандал, но и в години на плащания.

Трайчо Трайков бе категоричен, че не може да се говори за "изпуснатия руски проект", тъй като и в момента случаят с "Турски поток" е пример за уникално неизгодна за Русия сделка, която тя прави само за да покаже, че има приятели.

"Транзитен газопровод през Турция за Европа няма да има, можете да го запишете. В този проект няма икономическа логика и се прави само за да се натрие носа на някого", отсече Трайчо Трайков.