Българите зад граница гласуват в 325 секции в 71 държави. От Министерството на външните работи предупредиха, че част от секциите в чужбина са преместени на нови места в сравнение с първия тур.

Изборният ден в чужбина протича спокойно, съобщават от Министерството на външните работи.

Около 40 хиляди са гласувалите до момента извън страната. Най-много - 20 300 са упражнили правото си на глас в Турция, във Великобритания са 3 900, а в Германия - 2 700 души.

Изборните секции в Китай вече са затворили. Там гласувалите са около 100 души. В Австралия изборният ден е към края си.

В Москва вали сняг, но въпреки това избирателната активност е висока, дори увеличена. По различни данни в руската столица живеят около 15 000 българи. Въпреки че избирателната активност е увеличена в сравнение с първия тур, няма опашки.

В САЩ изборните секции започнаха да отварят след 15 часа наше време.

Навсякъде активността е висока, изборният процес тече по-бързо от миналата седмица, защото гласоподавателите трябва да попълнят само една декларация.

Изборният ден във Великобритания тече нормално и при висока активност. В Лондон има 17 секции, а общо във Великобритания те са 53. В квартал "Баркинг", където при първия тур много избиратели не успяха да гласуват заради огромните опашки, отново има струпване на хора, уточнява БНР.

Секции в САЩ, Испания и Франция са с нови места поради различни причини. Избирателите в Сакраменто и Хюстън в САЩ трябва да проверят новия адрес на секциите за гласуване.

Същото се отнася за българите, които смятат да упражнят правото си на глас в Лион и Ница във Франция. Една е преместената секция в Германия в град Нюстър. В Палма де Майорка, Испания и в Молдова също има промени.