Забавянето на номинацията на български кандидат за генерален секретар на ООН не е най-големият проблем. Това е мнението на директора на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков, цитиран от БНР.

Според него обаче контрапродуктивно за националната кандидатура е колебанието, което излъчва страната в международен план.

По думите на Кючуков една българска кандидатура има малки шансове да успее и то според неписаните правила на ООН. ООН е организация на международните баланси, а сред правилата е ръководни постове в рамките на организацията да не се заемат от представители на една и съща страна.

По думите на Кючуков това означава, че кандидатурата на Ирина Бокова, вече като директор на ЮНЕСКО, обрича шансовете на която и да е кандидатура на друг българин.

Анализаторът дава за пример факта, че до този момент за генерален секретар не се е кандидатирал представител нито на САЩ, нито на Русия. Очевидно е, че те не биха получили съответната подкрепа, коментира анализаторът.

Любомир Кючуков заяви още, че Русия вече е дала да се разбере, че Москва няма да подкрепи нито един кандидат, участвал във вземането на решение за санкции както на ниво Европейски съвет, така и на ниво Европейска комисия. Което пък от своя страна означава, че кандидатурата на Кристалина Георгиева е обречена по още една линия.