За съжаление ГЕРБ готвят капан съвсем очевадно, но капанът, който го готвят не е за нас, а за българските граждани. Това заяви бившият премиер и настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред News.bg часове преди отново Изборният кодекс отново да влезе в пленарна зала вече и за гласуване. Всички приказки за рисковете от машините Кирил Петков определя като лъжи, затова и в ПП са започнали да ги нарича "Борисовки". Те очакват още много Борисовки до момента на затварянето на Изборния кодекс.

След поредната "Борисовка" Петков пита: Борисов познава ли Вълка?

След поредната "Борисовка" Петков пита: Борисов познава ли Вълка?

Настимир Ананиев: Важното е, че фирмата зад АМ "Хемус" не е взела държавни пари

Основният проблем в гласуването с хартия, по думите на Петков, е, че когато се започне с манипулация на изборите, това е първата стъпка към кражбата на данъци и публични средства. "Ако си готов да манипулираш изборите чрез злоупотреби, след това си абсолютно готов да изземеш общественият ресурс за лични цели. Знаем как Борисов успешно го правеше и видяхме неведнъж на ГЕРБ чекмеджетата пълни с ресурс, който едва ли не е дошъл през заплати", изтъкна бившият премиер.

Кирил Петков се пита - ако ГЕРБ иска да прави злоупотреба с Изборния кодекс, как може "Продължаваме промяната" да говорят с тях за борбата с корупцията? Как можем да говорим с тях за промяна в съдебната система и ограничаване на отговорностите на главния прокурор Иван Гешев, ако Бойко Борисов се притеснява главният прокурор каква информация има за него. ГЕРБ и ПП са просто като два различни свята, посочи Кирил Петков.

Пламен Киров: Дори да се намесят сили свисше, кабинет няма да има

Пламен Киров: Дори да се намесят сили свисше, кабинет няма да има

Колко би издържало правителство на малцинството?

Консултациите при държавния глава вече приключиха и се очаква връчването на първия мандат, когато започват да текат и срокове по Конституция за съставянето на правителство. Петков поясни, че това, което той вижда, че до този момент са минали два месеца и няма никакви сериозни разговори за правителство. Най-голямата партия - ГЕРБ се занимава от сутрин до вечер със скандали, опорки, лъжливи тези и с хартиената бюлетина. Кирил Петков не е видял лидерство в ГЕРБ - два месеца минали, без да има нито един решен конкретен проблем.

"Това, което ние предложихме с втория мандат е ясна визия - социален пакет, бизнес пакет, пакет "Справедливост", но и 9 гаранции, които изискваме от Народното събрание, за да покажем, че те са готови да работят с едно антикорупционно правителство. "Няма начин ти днес да одобриш кражбата на вота на българските граждани с въвеждането на хартиената бюлетина и утре да кажеш "аз подкрепям антикорупционно правителство на малцинството". Ако тези гаранции ги изпълнят, ние ще поемем тежката задача с взимане на втория мандат, но шансът това да се случи е сравнително малък, защото са се засилили за хартиената бюлетина и не ги интересува нищо", коментира Петков.

Кирил Петков добави, че не става въпрос за диалог, а ценности и визия как България да се развива. Ако визията е да се върнат годините на Борисов с чували с бюлетини, чували с пари без магистрали - при това положение няма как да се говори с "Продължаваме промяната".

Третият мандат на масата на преговорите след Нова година

Третият мандат на масата на преговорите след Нова година

Аз избори през януари и февруари няма да правя

По отношение на шансовете за третия мандат, Петков посочи, че е най-вероятно последната папка за съставяне на кабинет да отиде в БСП.

Ако БСП получи мандата и вече са гласували за хартиената бюлетина, няма как да ги подкрепим за правителство, подчерта Петков. "Това, което слушам от госпожа Нинова е, че тя е твърдо решена да го прокара това с хартиените бюлетини, така че друга хипотеза там трудно би се обсъждала", каза бившият премиер.

За възможността третият мандат да отиде в партията на Стефан Янев - "Български възход", Кирил Петков вижда, че Янев е готов да говори с всички и оцени това като положително. От друга страна обаче това притеснява "Продължаваме промяната", защото означава, че Стефан Янев е готов да говори и с Делян Пеевски, и с ГЕРБ. На Кирил Петков това му се струва повече като липса на идеология. По думите му шансът последната папка да се даде на "Български възход" е сравнително малък.

Стефан Янев: Време е за хляб, има време за зрелища

Стефан Янев: Време е за хляб, има време за зрелища

Янев е готов и на лидерска среща, и на разговори на експертно ниво

На Кирил Петков не му липсват бившите му коалиционни партньори от "Има такъв народ", въпреки че именно с техните гласове беше утвърдено машинното гласуване. Затова и отказа коментар на постовете на лидера Слави Трифонов във фейсбук, в които се говори какво би станало, ако неговата партия е в парламента. За "Продължаваме промяната" той е част от историята.

Освен това Кирил Петков няма притеснения и за това "Продължаваме промяната" ще се окажат в ролята на "Има такъв народ" и да останат 4-та или 5-та политическа сила на евентуални следващи избори. "ИТН изпаднаха пред своите гласоподаватели, защото бяха дошли в парламента да сменят модела ГЕРБ, а накрая свалиха собственото си правителство. Ние сме точно от другата страна - правим това, което обещаваме и няма да ни видите в исторически компромис, подкрепяйки Борисов и гласувайки с него въпреки предизборните си обещания. С всеки следващ избор хората ще разберат, че има едни политици, които си държат на думата и могат да очакват след изборите обещанията на политиците да бъдат изпълнени", уверен е Петков.

ПП и ДБ отказаха на ГЕРБ, поставиха ултиматум

ПП и ДБ отказаха на ГЕРБ, поставиха ултиматум

Настояват за оттегляне на законопроекта на Изборния кодекс