Свалянето на руския самолет от Турция военнополитически е ескалиране на напрежението, което ще се развива.

Това коментира пред журналисти в парламента председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов. Той обаче все пак се надява, че мъдростта на турските и руските политици ще внесе някакъв баланс.

 „Обезпокоителното е, че липсва координация между съседни страни каквито са Русия и Турция и по отношение на конфликта в Сирия”, коментира ген. Михов. Той самият призна, че е очаквал руските аварийно спасителни служби да се намесят бързо за спасяването на своя екипаж.

 „Противоречивата информация говори, че най-вероятно катапултиралите пилоти са попаднали в ръцете на тези, срещу които Русия  нанася удари”, посочи депутатът от АБВ. Председателят на военната парламентарна комисия се зачуди и защо самолетът СУ-24 лети на височина от 6000 метра.

„Трябва да се уточни и дали самолетът е нарушил турското въздушно пространство и е свален от Ф16 или пък е свален от зенитни средства от земята”, отбеляза ген. Михов. Той постави въпроса и кой е дал командата за сваляне на самолета.

„Известно е по нашите канони, че това трябва да се реши от министъра на отбраната и малко по-нагоре. Там, доколкото аз имам чувството като пилот, се е действало по команда на военните”, предположи депутатът и заключи – „военна е средата”.