Кой за кой кандидат-президент е гласувал, показва разбивка на резултатите, изготвена от "Галъп интернешънъл".

За Румен Радев данните сочат, че средната възраст на подкрепилите го избиратели е над 60 г. Почти еднакво одобрение обаче събира и сред възрастовите групи 18-30 г. и 31-60 г. За неговия основен опонент - Анастас Герджиков, пък гласа си са дали най-много хора между 31 и 60 г.

За разлика от тях, останалите трима кандидат-президенти, получили най-висок резултат - Мустафа Карадайъ, Лозан Панов и Костадин Костадинов, печелят симпатиите на най-младия електорат - 18-30 г.

По отношение на разпределението на гласовете по местоживеене се оказва, че най-много подкрепили Радев са хората от областните или други градове, а не толкова от столицата. Поддръжниците на Герджиков пък са основно в София.

ЦИК: Румен Радев получава 48,55%, Анастас Герджиков е с 21,02 %

ЦИК: Румен Радев получава 48,55%, Анастас Герджиков е с 21,02 %

При 21,21% от преброените гласове

Настоящият президент събира и най-голяма подкрепа сред пенсионерите спрямо работещите и незаетите. За сметка на това за Герджиков повече избиратели в трудова възраст.

Радев са подкрепили 93% от гласувалите за БСП на тези парламентарни избори, 86% от електората на ИБГНИ, 80% от подкрепилите ПП и 78% от поддръжниците на ИТН.

За Герджиков пък вота си са дали предимно 86% от избирателите на ГЕРБ и 26% от симпатизантите на ВМРО.

Мустафа Карадайъ категорично обира подкрепата на поддръжниците на ДПС, а Лозан Панов - тази на "Демократична България". Костадин Костадинов пък логично разчита на вота на гласувалите за "Възраждане".

71% от гласувалите за Радев и на президентските избори през 2016 г. са повторили вота си и сега.

анкета

За трети път през 2021 – как гласувате?

Виж резултати

ГЕРБ/СДС 29.2%

БСП за България 9.1%

Има такъв народ 4.7%

Демократична България 7.1%

ДПС 1.3%

Изправи се! Ние идваме 2.9%

Продължаваме промяната 20.4%

Възраждане 20.4%

ВМРО 1.5%

Друг 3.5%

81% от подкрепилите преди 5 г. кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева пък този път логично са пренасочили гласа си към Анастас Герджиков.

Мустафа Карадайъ и Лозан Панов събират най-голяма подкрепа в процентно съотношение на тези президентски избори от избирателите, гласували през 2016 г. с "Не подкрепям никого".

А сега и нещо любопитно - кой гласува за Луна? Вероятно в това гласуване има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота. В същото време (а и свързано с това) личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми.