Младежи пращат отворено писмо до бъдещите управляващи, до обществено ангажираните организации и всички българи. Те се жалват от незаинтересованост към проблемите на младите хора в България.

Младите настояват следващото управление да се ангажира с разрешаването на няколко основни проблема: младежката безработица, качеството на образование, липсата на участие на младите хора в изготвянето и прилагането на политиките, свързани с тях. Те се оплакват, че стажантските програми са недостатъчни, липсва и добро сътрудничество между образованието и бизнеса.

Според младите хора механизмите за диалог и сътрудничество между тях и държавата са неработещи. Освен това няма достатъчно финансова, кадрова и материално техническа подкрепа за младежките дейности.

„Нямаме политически цели и амбиции", заяви студентът Антон Филев. Младежките организации работят, това писмо е заявка, че сме готови да предложим нашите идеи, изтъкна той.

Младите искат да са адекватен сътрудник на политиците, които вземат решенията в държавата.

„Рядко се говори за проблемите на младите, говорят се клишета", коментира и Мартин Демирев, студент по право. Искаме да установим механизми на сътрудничество и диалог, смята той. Предстоят срещи със студенти и академичен състав на СУ „Климент Охридски" на 23 април.

Държавата, според тях, трябва да си свери часовника с нуждите на бизнеса и да се сложи край на, както Антон Филев се изрази „фабриката за безработни висшисти". Младите хора искат младежката политика на партиите да влезе в управленските програми на партиите с амбиция за властта.