Кристалина Георгиева ще продължи да изпълнява функциите си в Европейската комисия (ЕК). Това е уверила самата тя в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, съобщават от „Дондуков 1”.

Припомняме, че Кристалина Георгиева е заместник-председател на Европейската комисия. Името й се спряга като евентуален кандидат за шеф на ООН, наред с това на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Засега правителството ни не е обявило официално кандидатурата за генерален секретар на ООН. Напоследък все повече се появяват критики, че страната ни се бави с номинацията и това само ще навреди на шансовете ни да оглавим организацията.

Съвсем наскоро самата Бокова призна, че е натъжена от случващото се около номинацията й за шеф на ООН.

Първият ни дипломат Даниел Митов пък е убеден, че има време за кандидатурата ни и страната ни не се е забавила.

В телефонния разговор с Борисов, Кристалина Георгиева е уверила, че е задължена да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Тя подчертава, че е задължена заради политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси.