Решението за присъединяването ни към Шенген ще бъде взето на 8 декември, а България има всички шансове да постигне резултат. Това заяви пред БНТ служебният правосъден министър Крум Зарков.

Той е обнадежден, че ще бъде признато правото на страната ни да бъде в Шенгенското пространство.

Зарков посочи, че през последните месеци България е успяла да привлече подкрепата по въпроса от страна на евроинституциите на най-високо ниво. Извършени са и няколко проверки на границата ни, като всички са установили, че изпълняваме изискванията за Шенген.

По негови думи последното препятствие е позицията на Нидерландия.

Радев очаква положителен отговор за Шенген до края на годината

Радев очаква положителен отговор за Шенген до края на годината

В телефонен разговор с премиера на Чехия Петр Фиала, председателстващ Съвета на Европейския съюз

Той обаче изрази увереност, че Амстердам ще застане на правилната позиция, защото нямало практически аргументи да се противопостави.

"Предприехме един фронтален и честен подход, поставяйки всичко на масата и показвайки какво се прави. Всички инциденти на границата, включително и трагични, трябва да са сигнал за европейските ни партньори, включително и за Нидерландия, че България дава жертви за тяхната сигурност и че влизането в Шенген подобрява сигурността, а не обратното", подчерта правосъдният министър.

Той отбеляза, че когато границите с Гърция и Румъния станат по-проходими, ще можем да концентрираме допълнителни усилия и да укрепим охраната на българската граница.

Европарламентът иска България и Румъния в Шенген до края на годината

Европарламентът иска България и Румъния в Шенген до края на годината

Проверките на пътниците по вътрешните граници за двете държави трябва да отпаднат в началото на 2023 г.

Не може страната ни да изпълнява всичките ни задължения, а гражданите ни да не ползват произтичащите от това права, категоричен бе Зарков.

Според него Народното събрание не е трябвало да отваря дебата за Изборния кодекс. Той определи като грешка факта, че БСП са се превърнали в основен флагман на тази тема.

Зарков бе категоричен, че авторите на твърденията, че изминалите избори са били фалшифицирани, трябва да носят отговорност за думите си.

Министърът защити изцяло машинното гласуване и предупреди, че каквото и да решат депутатите оттук-нататък, то ще навреди на доверието в изборния процес заради всичко, изречено до момента.

По негови думи не методът на гласуване определя резултата от изборите. Той можел да спомогне на тези, които мамят.

Крум Зарков: Застрашен е целият изборен процес

Крум Зарков: Застрашен е целият изборен процес

Ако се дава избор, да дадем и право избирателя да си носи боб

"БСП не е от тези партии, никога не е била и се надявам никога да не бъде. Затова не методът на гласуване ще помогне на БСП да привлече гласове", изрази увереност Зарков.

Той изрази надежда 48-ото НС да си свърши работата, като приеме необходимите закони и състави мнозинство.

Относно призивите на червения лидер Корнелия Нинова към бившите ѝ съпартийци да се завърнат в редиците на БСП, Зарков изрази мнение, че обединение в ляво може да се получи едва след като партията претърпи обновление, което задължително включва и смяна на нейния лидер.

Той определи напрежението в БСП като херметическа тенджера - все по-изолираното ръководство натиска капака и клапанът започва да изпуска.

Върнете се под крилото на БСП, зове Нинова бивши червени гласове

Върнете се под крилото на БСП, зове Нинова бивши червени гласове

Конгресът на БСП остава февруари месец

Според него обновлението на БСП е първата крачка преди обединението на левицата. Дали обединението е възможно, зависело от обновлението на столетницата.

Докато херметическата тенджера е в тази ситуация, аз лично няма да помагам за нейното експлодиране, категоричен е Зарков.

Припомняме, в Шенгенско пространство, което обединява 26 страни. България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

Европейската комисия вече посочи, че България е готова да се присъедини към Шенген. Страната ни е изпълнила изискванията още през 2011 г., но все още не е приета. Държавата, която спира присъединяването на страната ни към Шенген към момента обаче е Нидерландия.

Пуснете ни да влезем - Румъния и България отчаяно чукат на вратата на Шенген

Пуснете ни да влезем - Румъния и България отчаяно чукат на вратата на Шенген

Но некомпетентност, корупция и липса на ангажимент към европейските ценности вече са досадни