Българският и македонският министри на отбраната Драгомир Заков и Славянка Петровска обсъдиха разширяване на сътрудничеството в сферата на сигурността, включително и с нови военни учения и програми за военни лекари.

По време на посещението на северомакедонският министър Петровска в София са били обговорени теми като сигурността след нахлуването на Русия в Украйна, сигурността на Западните Балкани и военните учения, съобщи БНР. 

Петков призова Радев да свика КСНС за преговорите със Северна Македония

Петков призова Радев да свика КСНС за преговорите със Северна Македония

Той подчертава, че българското правителство няма да направи нищо

Със сътрудничеството си в НАТО България и Северна Македония трябва да покажат, че Балканите не са "барутният погреб на Европа", разясни българският отбранителен министър. Заков само веднъж спомена подкрепата на страната ни за "евро-атлантическото членство на Република Северна Македония", без да назове парливата тема за отваряне на преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС.

България винаги е подкрепяла евроатлантическата ориентация на Северна Македония, заяви министър Заков, както припомни, че страната ни е подкрепила членството на Скопие в Алианса. 

Евродепутатите искат България и Северна Македония да решат отделно спора за кражбата на историята ни

Евродепутатите искат България и Северна Македония да решат отделно спора за кражбата на историята ни

Натискат за отваряне на преговорите и на Албания, и на РСМ

"Имаме една много ясна задача пред нас и пред нашите бъдещи поколения, никога повече Балканите, може би в част от Западните Балкани, да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа. Има доста сериозни рискове пред страните от Западните Балкани, пред региона, в който са нашите държави, така че като страни членки на НАТО, както казах, ние трябва да направим всичко необходимо войната в Украйна да не се разпространи извън границите на Украйна", каза Драгомир Заков.

Македонският му колега Петровска каза, че България има съюзник на западната граница.

"Непровокираната агресия срещу независима и суверенна Украйна доказва, че няма траен мир. Мирът и стабилността са нещо, за което трябва да работим всички заедно. Република България има на западната си граница съюзник, с който заедно гради колективната сигурност", обясни македонският министър на отбраната.

Посещението на Славянка Петровска става ден след като в България беше американският държавен секретар Карън Донфрийд и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей. В края на посещението си той написа, че ще се върне след три седмици, за да потърси съгласие от България за начало на преговорите. Министърът на отбраната на РСМ също не засегна темата за разширяването.

Радев: Неуместно е Северна Македония да ни поставя ултиматуми

Радев: Неуместно е Северна Македония да ни поставя ултиматуми

Аз удържах на този натиск, служебното правителство удържа, да видим редовното

Република Северна Македония е член на НАТО от 2020 година и от тогава става по-интензивното сътрудничество на военните от двете страни и участията в съвместни учения. Очаква се български военни да отидат на учение в съвместния център "Криволак".

От години македонски офицери се обучават в нашата военна академия "Г. Раковски" в София. Очаква се македонски военни медици да се обучават във Военномедицинската академия в София и във Военноморското училище във Варна

На релсите към ЕС Петков иска да качи и Северна Македония, и Договора за сътрудничество

На релсите към ЕС Петков иска да качи и Северна Македония, и Договора за сътрудничество

Даваме пътя на РСМ към Европа, но този път е застлан с ясно рамкирани изисквания

Двамата министри са обсъдили и темата за военните гробища на територията на РС Македония. Около 500 български военни паметници от Балканските войни, Първата и Втората световна има там.

До февруари 2022 г. нямаше двустранна експертна комисия за описването им. Преди време се дебатираше вариант България да поеме охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония, но въпросът беше отложен, а след това войната в Украйна пренареди приоритетите.

България скастри РСМ заради подменения паметник в Клепач

България скастри РСМ заради подменения паметник в Клепач

МВнР привика македонския посланик заради опита за "пренаписване на историята"

Допускаше се участие на РС Македония и в проекта за придобиване на 3D радари за армията ни, но след срещата двамата военни министри предпочетоха да дадат само изявления.

След разговора със своя колега Драгомир Заков северомакедонският министърът на отбраната Славянка Петровска се среща и с депутати от комисията по отбрана.