През последните години усилията бяха насочени в един феномен, който се появи в началото на прехода в страната ни - феминизацията на неграмотността.

Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова в Хасково, където е водач на пропорционалната листа на БСП за вота на 5 юли.

Сега трябва да направим всичко възможно да се инвестира в интелектуалния потенциал на българката, каза още Масларова, цитирана от БТА.

Тя е участвала в дискусия на тема "Туристическият бизнес - алтернативна заетост на жените по време на финансово-икономическа криза", организирана от Демократичния съюз на жените в региона.

По оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", която се управлява от Министерството на труда и социалната политика, са насочени 1 214 милиона евро за развитие на интелекта и конкурентноспособността на всеки, било жена или мъж, за да бъде предпочетен на пазара на труда, отбеляза Масларова.

Сред възможностите за заетост на жените тя припомни програмите за лични и социални асистенти, както и за подкрепа на майчинството.

Като възможност за подпомагане на туристическия бизнес у нас министърът на труда и социалната политика отбеляза програмата на ръководеното от нея ведомство за почивка на пенсионерите и на децата от социални домове в туристическите бази през неактивния сезон.

Сега отваряме схема, по която 40 хиляди души ще имат възможност да се квалифицират, добави Емилия Масларова. Тя посочи, че една от програмите се нарича "Аз мога" и по нея се предвижда да се дават ваучери, които ще се използват за обучение и квалификация в курсове по желание на обучавания.

Според министъра женските организации трябва да се включат в популяризирането на програмата сред жените и да ги стимулират да участват в подобни програми.

В момента в България има пари за обучение на кадри, но трябва да решим къде са най-необходими тези средства - заедно с работодателите, синдикатите, областните управители, кметовете и неправителствените организации, отбеляза министър Масларова.

Сред участниците в срещата е била и Райна Йовчева - областен управител на Хасково и мажоритарен кандидат на Коалиция за България в района. Според нея областта разполага с достатъчно ресурси за развитие на алтернативен туризъм.