Тайната на вота е нарушена в редица секции по време на вчерашните предсрочни парламентарни избори.

Това заяви ръководителят на мисията за вота у нас от международни наблюдатели към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) - Тана де Зулуета, цитирана от БНР.

По думите й са констатирани още редица притеснителни моменти, включително недостатъчен брой изборни секции за хората с увреждания.

Повече информация за представен на пресконференция доклад на наблюдателите оповести БТА. Според тях проведените на 2 април избори в България са били състезателни и добре организирани. Те определят правната рамка в страната ни като подходяща за провеждането на демократични избори, но смятат, че честите промени подкопават доверието и ефективността, създавайки предизвикателства за навременната подготовка на изборите.

Изпращат 300 наблюдатели в секции с повишен риск от изборни измами

Изпращат 300 наблюдатели в секции с повишен риск от изборни измами

Отворен е приемът за наблюдатели на ОЧИ за гарантиране на честен вот

"Противоречивите изменения, с които се ограничи използването на машини за гласуване, породиха опасения за тайната и неприкосновеността на вота и неправомерно влияние върху избирателите в социално уязвимите общности", посочиха наблюдателите в своето изявление.

"Свободната кампания и зачитането на основните свободи като цяло предостави на избирателите възможност да направят своя политически избор, но предходни препоръки, свързани с медиите, включително такива за декриминализирането на клеветата и необходимостта от по-силни гаранции за независимостта на журналистите, все още не са получили своя отговор", заяви Тана де Зулуета. Според нея честите промени в изборното законодателство в България "пораждат несигурност, довела до затруднения при гарантирането на тайната на вота".

"Като гласуваха за пети път в рамките на две години, българските граждани изразиха, въпреки изборната умора, своята политическа воля", отбеляза от своя страна Андрей Хунко, ръководител на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Според него избирателите в България очакват избраните от тях народни представители да направят необходимите политически компромиси за съставянето на правителство и да отговорят на нуждите на хората. "Това би било първа стъпка към възвръщането на доверието в политическите институции и обществото на всички нива, което е от изключително значение в едно демократично общество", обясни Хунко.

140 досъдебни производства са образувани заради изборите

140 досъдебни производства са образувани заради изборите

Образувани са и 859 преписки

В предварителните си заключения наблюдателите отбелязват още, че участниците в изборите са имали възможността да проведат свободно кампания, която е била обширно медийно отразявана, но медиите обаче са останали "уязвими за политическо и корпоративно влияние".

Кампанията беше умерена, със значително присъствие в социалните мрежи и се възприемаше като продължение на почти двегодишната предизборна кампания. Наред с твърденията за купуване на гласове и контролиран вот, случаите на участие на кметове в кампанията засегнаха неблагоприятно равните условия на участие и способността на избирателите свободно да дадат своя глас. С някои забележими изключения, видимостта на жените кандидати остава слаба. Изборният ден протече нормално, като наблюдателите оценяват процеса положително, въпреки че отбелязаха неподходяща защита на тайната на вота, се посочва също в предварителното становище.