Пет партии са сигурни участници в следващия парламент. ГЕРБ задържа първата си позиция, макар и с минимална разлика

Това показва първата част от проучването на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на в. "24 часа", реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. 

61% от хората вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са. Привържениците на двете големи партии изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да упражнят правото си на глас.

Сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и новата партия на Веселин Марешки "Воля".

Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина пред БСП.

Отчита се известен ръст в сравнение с предишното проучване на изследователски център "Тренд" на формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5% от заявилите, че ще гласуват.

С най-големи шансове за представителство в парламента е Реформаторския блок, въпреки че срещат сериозна конкуренция в лицето на "Да, България" и "Нова република", които започват да се утвърждават.

По време на провеждането на проучването АБВ и "Движение 21" подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи. Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия "Свобода и достойнство".

31% от всички анкетирани са на мнение, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27% считат, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

Сред основните политически лидери българите считат, че най-подходящ за министър-председател на България е Бойко Борисов (23%), следван от Корнелия Нинова (19%), Красимир Каракачанов (7%) и Веселин Марешки (5%).

Тествано е и доколко се възприема участието в управлението на всяка една от водещите партии. Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС.

Поради практически сигурния коалиционен формат на следващото правителство, предложено е било на респондентите различни варианти на коалиционни формули. С най-висок дял е евентуално взаимодействие между ГЕРБ и Обединени патриоти, като също толкова смятат, че най-добър вариант би бил ГЕРБ да управляват с патриотите и с партията на Веселин Марешки "Воля".

Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, патриотите и Марешки. По-ниският резултат се дължи най-вече на десния профил на избирателя на варненския бизнесмен, който не приема коалиция с БСП.

Проучването не е прогноза за изборния резултат, а моментна снимка на обществени нагласи, застраховат се от "Тренд".