Драма в парламента не гледаме. Виждаме народни представители, които са в истерия, коментира в интервю за Би Ти Ви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ скандалите в НС за Изборния кодекс и 15-часовото заседание на депутатите в петък.

"Основният въпрос е защо са в истерия. Ние дадохме нашия отговор от трибуната на НС като посочихме факти за разминаването на данните от физическите носители и електронния вот. Истерията е разбираема," каза Карадайъ.

В четвъртък той е дал два примера от сайта на Централната избирателна комисия. Първият е от секция в Трявна. Там броят контролни разписки, разпечатани от машината е 229, броят положени подписи в избирателните списъци - също. Но потвърдените гласове от машинното гласуване са с два по-малко - 227, нещо, което няма физически как да бъде контролирано. Физическите носители съвпадат, а се различават от електронните гласове.

Във втория пример контролните разписки и положените подписи са 349, но броят потвърдени гласове от машинното гласуване е с един повече - 350.

С този начин на провеждане на изборите и на гласуване няма как да има доверие в резултата, подчерта Карадайъ.

По повод връщането на хартиената бюлетина като възможност за гласуване лидерът на ДПС заяви, че има хора, които са притеснени дали ще се справят с този вариант на изцяло машинен вот и затова не са отишли до изборните секции.

Чухме от истериците изказвания за морал. Съгласно Конституцията всеки български гражданин има право на глас. В Изборния кодекс пише, че гласуването е задължително. "Технологията, с която ограничават българските граждани да гласуват, за тях е морал," възмущава се Карадайъ.

Цонев: ДПС не иска гласуване само с машини в този вид

Цонев: ДПС не иска гласуване само с машини в този вид

Наложи се да се включи в предаването от дома си заради протестиращите

Лидерът на ДПС припомни, че Движението от 2014 г. призовава за въвеждането на сканиращи машини на изборите, каквито ползват най-развитите демокрации в света - САЩ и Великобритания. При този модел хората гласуват както досега - с хартиена бюлетина, която пускат в скенер. Ако тя е правилно попълнена, устройството я пуска в урната. Ако ли не, а връща за поправка. Накрая машината разпечатва протокол. И така има пълно доверие в изборния резултат.

Хартиената бюлетина е в полза на гарантиране правата на българските граждани, както са разписани в Конституцията на страната, каза Карадайъ. И риторично попита: "Как гласуването е задължително, когато се ограничава възможността за вот?!".

Попитан за възможността ДПС да организира митинг с 20 000 души, Карадайъ отговори: "Ако има нужда да защитим Конституцията и законите в страната - защото ние сме платили много висока цена за защита на демокрацията, ако е необходимо, ще призова всички отговорни български граждани и най-вече симпатизантите на ДПС. Очаквам много повече от 20 000, защото демокрацията е ценност. И когато губим демокрацията, губим всичко, губим държавността."

"По какъв начин ще защитаваме Конституцията и законите е наше право. Едни хора, които два дена са в истерия в НС и призовават за протести, за да се нарушава Конституцията, са избрали този подход - истерия и призиви. Ние имаме друг," защитава позицията си Карадайъ

На въпроса къде е народният представител от ДПС Делян Пеевски, Карадайъ заяви: "Върши си работата. Ролята на Пеевски е много голяма, работи с избирателите, работи по ред законопроекти. Когато е необходимо е в Народното събрание. Не нарушава правилата.".

"Да си депесар е гордост!" - така той коментира казуса в Народния театър с протестите на режисьора Александър Морфов срещу пиара на културната институция Велислава Кръстева.

"Аз нямам ли право да работя в театъра," попита Карадайъ. И заяви: "Някой е решил да протестира, защото друг е депесар. Депесарят няма ли право на работа? 350 000 души гласуват за ДПС. Какво да ги правим - да ги изселим на Марс, на Юпитер? Г-жа Кръстева не е в нарушение на законите, напротив. Но когато някой става министър в нарушение на Конституцията и законите на страната, не ги видях тези хора от театъра да протестират, и Вас не видях да протестирате," отговори Карадайъ.

Директорът на Народния театър не откри Нощта на театрите

Директорът на Народния театър не откри Нощта на театрите

Вероятната причина е скандалът с новата бивша пиарка на ДПС