Днес изтича и крайният срок, в който участниците в изборите трябва да декларират пред Сметната палата даренията, получени по време на кампанията. Досега са обявени близо 1 200 000 лв., а непаричните дарения са за почти 25 хиляди лева, съобщи БНТ.

Цената на настоящите местни избори се изчислява на над 70 млн. лева. Това ще бъде най-скъпият и най-сложният вот досега в България.

На сегашния местен вот кандидатите и искащите да станат кметове на общини наброяват близо 1 200 души

Ден за размисъл

Ден за размисъл

Политическата агитация в деня за размисъл и в деня на изборите остава забранена

Кандидатите за общински съветници са почти 29 000. Около 6,5 млн. българи имат право на глас. Това са хората с постоянен адрес в конкретната община. На местните избори може да се гласува и по настоящ адрес, но само ако избирателят е заявил това преди 26 април тази година.

В страната ни сега има 397 кметства, в които кандидатът за кмет е само един, но неговат кандидатура също ще бъде подложена на избор. 

Проверяват шест случая на изборни нарушения във Велико Търново
Обновена

Проверяват шест случая на изборни нарушения във Велико Търново

Видинската прокуратура проверява баницата на местен партиец

Изборният ден ще започне в 7 сутринта в неделя, 27 октомври и ще завърши в 20 часа вечерта. Може да бъде удължен с 1 час в случай, че има опашки и има някакво забавяне, като е важно всички да знаят, че в тъмната стая могат да влязат и да отбележат избора си с хикс или с отметка, но задължително със син химикал. И тази година има опция "не подкрепям никого".

Говорителят на ЦИК Александър Андреев изтъкна, че пред очите на гласоподавателите ще бъде откъсната бюлетината за гласуване за всеки отделен вид избор.

"Хубаво е да видят, че тя се къса от кочана. Член на секционната избирателна комисия поставя печат на едно от квадратчетата на задната част на бюлетината. Избирателят, след като вече се е запознал, знае какво иска да отбележи в бюлетината - да отбележи своя вот, така че той да е действителен. Задължително обаче, за да може да даде предпочитанието преди това да е гласувано за партия, коалиция или местната коалиция. Да проследят, че член на СИК поставя втория печат, след което откъсва отрязъка, тъй като бюлетината без двата печата е недействителна", каза Андреев.

На някои места в деня на изборите е забранена и продажбата на алкохол - в Пловдив и във Варна е абсолютно забранено да се купува алкохол в изборния ден. В Столичната община е забранено това само и единствено в избирателните комисии и в района около тях.

Днес е денят, в който всички граждани, които имат право на избор, могат внимателно да помислят за кого да дадат гласа си без да бъдат агитирани.