Вицепремиерът Меглена Кунева очаква положително становище за присъединяването ни към Шенген. По тази тема заседание на Съвета по вътрешни работи в ЕС ще има през юни.

Меглена Кунева се срещна днес с председателя на НС Цецка Цачева за Шенген. Ще концентрираме усилията си за влизане в зоната по въздух и морски граници, стана ясно от думите й пред медиите в НС.

"Не може Шенген да се държи като инструмент, България да изпълнява други свои ангажименти", коментира вицепремиерът, визирайки обвързването на членството ни в Шенген с механизма за сътрудничество.

"Със сигурността не може да се прави компромис", категорична е Меглена Кунева. Страната ни трябвало да получи признание за усилията, които полага за реформата в съдебната система според нея.

Кунева също така в най-скоро време щяла да информира Холандия и Финландия за всичко, което сме постигнали. Три европейски държави са с колебливо отношение към присъединяването ни в Шенген.

С Цецка Цачева щели да разговарят как парламентарният шеф да информира Германия за напредъка ни за Шенген при предстоящото й посещение там. Вицепремиерът е на мнение, че е хубаво законодателният орган да излезе с обща декларация за членството ни в договора между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система.

"Вървим в правилната посока", убедена е Меглена Кунева.

По повод предстоящите промени в Конституцията, според нея трябва да има нарочна комисия в НС, която да обсъди всички въпроси. Важно било промените в Конституцията да не забавят измененията в Закона за съдебната власт.

През май Меглена Кунева щяла да е готова със законодателните основи за създаването на Антикорупционния орган. Трябвало да се реши дали този орган ще е тип комисия или тип бюро. Когато си свършим работата, механизъм (наблюдението на ЕС, б.р.) ще отпадне, оптимист е вицепремиерът Кунева.