Лидерът на БЗНС и военен министър Николай Ненчев смята, че все още има време за обща президентска кандидатура на Реформаторския блок и ГЕРБ. Пред журналисти след поредното заседание на изпълнителния съвет на блока, Ненчев заяви, цитиран от БТА, че като че ли има и воля за това.

Идеята била на Управителния съвет на БЗНС и била представяна неведнъж пред Изпълнителния съвет на обединението.

Николай Ненчев отбеляза, че все пак ако бъде взето решение Реформаторският блок да участва във вота през есента с номинация, отделна от тази на ГЕРБ, БЗНС ще се съобразят с общото мнение на коалиционните си партньори.

От своя страна зам.-председателят на Движение „България на гражданите” Найден Зеленогорски заяви, че блокът има решение да издигне собствена кандидатура и с нея да участва в президентските избори. Двойката на реформаторите се очаква да бъде ясна около 20-25 август. Зеленогорски посочи, че се обсъждат всякакви варианти, но това било легитимно взетото решение и се върви по този път.

Предложенията на партиите в обединението ще бъдат изслушани следващата седмица в изпълнителния съвет. Те трябва да представят визията си за президентската институция. Резултатите от социологическото проучване за това какъв потенциал има кандидатът на РБ се очаква около 18 август.

Припомняме, че лансираните претенденти са седем: Огнян Герджиков и ген. Димо Гяуров - от БНД; Корман Исмаилов - НПСД; Съби Събев - от БЗНС; Велислав Минеков - от интелектуалци, подкрепен от ДБГ; Трайчо Трайков и Гроздан Караджов - от Гражданския съвет. 

Относно присъствието на Касим Дал от НПСД на митинга в подкрепа на Реджеп Тайип Ердоган, Найден Зеленогорски обясни, че официалната позиция на изпълнителния съвет е, че това решение е лично негово и не ангажира коалицията.