Председателят на 49-то Народно събрание и депутат от парламентарната група на ПП-ДБ Никола Минчев заяви, че очаква определени опозиционни партии и президентът Румен Радев да атакуват проекта за промени в Конституцията пред Конституционния съд, когато окончателно бъдат приети в Партийния дом. Това обяви той в отговор на въпрос на News.bg след заседанието на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание, на която стана ясно, че ще има извънредно заседание в събота - 16 декември от 13.30 ч.

Той обаче не се притеснява, че промените в Основния закон могат да паднат пред Конституционния съд. "Промените ще бъдат подложени на конституционен тест, но вече не мога да прогнозирам кой точно ще сезира Конституционния съд в частта "Съдебна власт". Промените, върху които работим, отговарят на вижданията на доста широк кръг от институции и политически фигури", коментира народният представител.

КС отказа да тълкува какво мнозинство е нужно за промените в Конституцията

КС отказа да тълкува какво мнозинство е нужно за промените в Конституцията

Решението бе взето единодушно

Никола Минчев заяви още в отговор на въпрос на News.bg, че не очаква президентът Румен Радев да търси политическа подкрепа за своя проект за промени в Конституцията между първо и второ четене, като по този начин да опонира на некоалицията за промени в Основния закон.

Минчев увери още, че не се бърза за приемането на промените в Конституцията в настоящия вариант, а щели да бъдат отразени становищата между първо и второ четене в Основния закон. Подготвят се промени, които да отразят аргументираните критики по време на обществения дебат и препоръките на Конституционната комисия.

Българите не познават промените в Конституцията и не разбират бързането на партиите

Българите не познават промените в Конституцията и не разбират бързането на партиите

БИПИ: Самото бързане допълнително засилва усещането, че промени се правят за някакъв човек

Никола Минчев уточни, че няма много тежки спорове относно проекта за промени на Конституцията, а се стигнало до консенсус, че трябва да отпадне вторият мандат за главния прокурор, за двамата председатели на ВКС и ВАС, че ще се върнат указите на президента при назначаване и освобождаване на тримата големи, работи се по създаването на формат за взаимодействие между Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет.

Нямаме тежки спорове за Конституцията, сигурен е той.

Работи се и по вариант, при който президентът да има право да избира от повече от трима души за служебен министър-председател.

Славов не очаква сериозни изменения в основните идеи на Конституцията

Славов не очаква сериозни изменения в основните идеи на Конституцията

Промените в сферата на правосъдието стоят от десетилетия, счита той