Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов в масово изтребление на кози. В декларация от трибуната на народното събрание тя коментира решението на ВАС за неправомерното избиване на козите по време на чумата по дребните преживни животни.

Вместо да погали козичките, Борисов ги изби и след две години е време за отговори, посочи Нинова и припомни кризата от 2018 г. "Умъртвихте хиляди животни без причина", обвини го червеният водач. Незаконно премиерът избил козите. Сега било време за отговори.

Нинова иска депутатите от ГЕРБ да обяснят защо са излъгали, че има чума по животните. Защо излъгахте Европа, попита лидерът на БСП. Колко пари се получиха от Европа срещу лъжа, продължи с въпросите Нинова. 

Борисов умилен от кадъра как Нинова гали чумава козичка

Борисов умилен от кадъра как Нинова гали чумава козичка

Да не се хвалим за мигрантите, за да не ни завиждат, иска премиерът

Един е отговорен за тази политика на геноцид в онзи регион и това е господин Борисов, категорична е Нинова. По думите й е време за справедливост.

Левите ще викат премиера в парламента да обясни защо е избил козите. 

Припомняме, на 11 юли 2018 от БАБХ обявиха първично възникнали огнища на болестта чума по дребните преживни животни в селата Крайново, Странджа и Шарково, община Болярово, Ямболска област.

С това от БАБХ обосноваха заповедта си за евтаназиране на цели стада в Странджа, където животновъдството е основен поминък на хората.

Малко по-рано - на 26 юни от БАБХ увериха, че няма опасност за хората заради чумата по дребните преживни животни и от чумата по свинете.

По думите на министър Румен Порожанов около 2000 животни са унищожени.

Темата достигна и до парламента.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отиде да се срещне със стопаните и с доброволците, които охраняваха стадата.

В същото време премиерът Бойко Борисов заяви, че бил умилен от снимките на опозиционерката с чумави козички.

От извънпарламентарни партии призоваха хората да не се поддават на устните заповеди да колят животните си и за оставка на шефа на БАБХ.

От ЕК заявиха, че готвят нови санкции срещу страната ни заради бойкота да бъдат унищожени частните стада.