Лидерът на БСП реагира от Черна гора на новината, че правителството няма намерение да влиза в сделката за ЧЕЗ. Новината съобщи финансовия министър Владислав Горанов по време на изслушването си пред временната парламентарна комисия по казуса "ЧЕЗ".

Тя уверява, че БСП продължава да настоява държавата да защити националната сигурност и интересите на гражданите и да изкупи ЧЕЗ България."С отказа си от ЧЕЗ правителството се отказва да защити националния интерес", смята Нинова.

"Какво се случи между 01.03. 2018 и днес? Дължите отговори и истината, г-н Борисов, на 3 млн. българи", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е в Черна гора за Балканската конференция "Пътят към европейска балканска среща".

Нинова припомня, че само преди месец - на 1 март - лично министър Горанов, стоейки до Гинка Върбакова, е изказал "ясното желание" да се участва в сделката, ако продавачът се съгласи.

Корнелия Нинова пита какво се е променило от 1 март до 3 април като условия, за да се откаже държавата от заявеното вече намерение: "Как така, тогава беше целесъобразно, а днес вече не е?", посочва социалистката и предполага другата възможност заявеното намерение на правителството да е било лъжа, за да се приспи гнева на хората.

Според лидера на БСП "нещо се случва зад гърба на хората", а пък скриването на премира Борисов от комисията доказват тезата на БСП, че правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на електрическа енергия.

Кой взе решение държавата да не участва? Правителството или Борисов еднолично"- пита лидерът на БСП.

Нинова изтъкна, че правителството не е обсъждало това решение и попита дали патриотите са съгласни с него.
"Каква е тази метаморфоза - от разваляне на всички концесии до ненамеса на държавата в сделка, която засяга националната сигурност и живота на 3 млн. българи.

Така Корнелия Нинова пита къде са патриотите в това правителство? "Излезте и обяснете на българите- кой си играе със съдбата им "- призова Корнелия Нинова.