Без спорове депутатите приеха правилата за избор на членове на ВСС от квотата на парламента.

Предложенията за кандидати за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание се правят от народни представители от 11.07.2012 г. до 24.07.2012 г. чрез деловодството на НС до специализираната постоянна комисия.

Към предложенията се прилагат подробна автобиография; ксерокопие от диплома за завършено висше юридическо образование; кадрова справка за кандидата, копие от трудова или осигурителна книжка, справка или служебна бележка от съответната институция и др.; свидетелство за съдимост; удостоверение от Национална следствена служба за образувани досъдебни производства.

"Предложенията заедно с подробна професионална биография на кандидатите се публикуват в срок до три работни дни от получаването им на специализирания тематичен сайт в интернет страницата на Народното събрание", обясни шефката на правната комисия Искра Фидосова.

Публикуват се и името и мотивите на народния представител, издигнал съответната кандидатура.

"В 14-дневен срок от публикуването на кандидатурите всеки кандидат представя на Комисията по правни въпроси концепция за работата си като член на Висшия съдебен съвет на хартиен и електронен носител, както и декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си по образец, предложен от комисията и от Висшия съдебен съвет, и утвърден от министъра на правосъдието", изтъкна Фидосова.

На отделно заседание, предхождащо изслушването, Комисията по правни въпроси извършва проверка на документите на кандидатите за допустимост, като за резултатите от нея се уведомяват кандидатите и се изготвя списък, съдържащ трите имена на кандидатите допуснати до изслушване, подредени по азбучен ред. Същият се публикува на специализирания тематичен сайт в интернет страницата на Народното събрание.

Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на Комисията по правни въпроси на 11.09.2012 г., в пленарната зала на Народното събрание от 10:00 часа.

"Народните представители правят преценка по отношение на изискуемите от закона нравствени и професионални качества на всеки кандидат за член на Висшия съдебен съвет въз основа на минимални критерии, като да не се е облагодетелствал в лично качество или негови близки от длъжността, която заема; да не е бил в конфликт на интереси по отношение на действия, които е извършвал; с действията или бездействия си да не е уронвал престижа на съответната професия; да няма неплатени изискуеми публични задължения; да не е придобил имущество, за което не е установен законен източник; да не е имал дисциплинарни производства, завършили с налагането на дисциплинарни наказания - уволнение", изтъкна Искра Фидосова.

Заседанието на Комисията по правни въпроси се излъчва в реално време в интернет чрез специализирания тематичен сайт в интернет страницата на Народното събрание, обясни още председателят на правната комисия в НС.

Припомняме, вчера стана ясно и че изслушването на кандидатите ще се излъчва онлайн и на английски език, за да могат евентуално желаещи от Брюксел да следят процеса.