Парламентът прекрати правомощията на Илко Желязков като член и заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Искането за това е внесено от самия Желязков на 23 юли в НС.

Илко Желязков е един от тримата санкционирани от САЩ по закона "Магнитски". На 2 юни САЩ съобщиха, че Желязков, Делян Пеевски и Васил Божков влизат в черния списък на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към министерството на финансите на САЩ. Молбата за напускане на Илко Желязков е подадена на 14 юни.

Желязков е санкциониран от САЩ като приближен на бившия депутат от ДПС и медиен бизнесмен Делян Пеевски.

Желязков беше излъчен от ДПС и избран от парламента с гласовете на ГЕРБ за поста на заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС.

Депутатите гласуваха единодушно със 170 гласа "за".

ДБ чакат оставката на "корупционния офицер" Илко Желязков

ДБ чакат оставката на "корупционния офицер" Илко Желязков

Да отвоюваме институциите от лейтенантите на Сарая и Доган, зове Христо Иванов

Пак единодушно - със 173 гласа "за", депутатите прекратиха и правомощията на Стефан Белчев, член на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори. Искането е внесено писмо от председателя на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори с приложено заявление от Стефан Белчев с искане за предсрочно прекратяване на правомощията му като член на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори на 26.7.2021 г.

Сериозни нарушения е открил Асен Василев в учебната база в "Албена" на АДФИ

Сериозни нарушения е открил Асен Василев в учебната база в "Албена" на АДФИ

Ще бъдат взети решения

Стефан Белчев става директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), той бе назначен от министъра на финансите Асен Василев на мястото на Георги Начев.

Мотивите за промяната в ръководството са базирани на извършени проверки на ефективността на работата на АДФИ, при които е установено системно неизпълнение на задълженията по ръководство и контрол на дейността на Агенцията, пропуски в работните процеси в агенцията, неизвършени проверки и финансови инспекции по получените сигнали от граждани и юридически лица.

Санкционираният по "Магнитски" Илко Желязков напуска поста си?

Санкционираният по "Магнитски" Илко Желязков напуска поста си?

Това съобщава bTV, като цитира свои източници

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Божков, Пеевски и Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи като лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция.