Санкционираният от САЩ по закона "Магнитски" зам.-председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков напуска поста си. Това съобщава bTV, като цитира свои източници. 

Досега той бе в отпуск.

Тъй като се назначава от Народното събрание, там е депозирал и молбата си за напускане.

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Божков, Пеевски и Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи като лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков е в отпуск от днес

Зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков е в отпуск от днес

Само парламентът може да го освободи

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция.

НАП публикува списък на компаниите, свързани с Божков, Пеевски и Желязков

НАП публикува списък на компаниите, свързани с Божков, Пеевски и Желязков

Във връзка с наложените от САЩ санкции…