Балотаж между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП Румен Радев, прогнозира "Сова Харис".

Според проучване на агенцията Цачева печели първия тур с 34 % подкрепа. Прогнозираната подкрепа за Радев е 28,6 %.

Данните на "Сова Харис" показват, че на втория тур силите на двамата са почти изравнени. Цецка Цачева ще получи 38,7 %, а Румен Радев - 37,8 %.

Данните са на базата на представително проучване сред 1000 души над 18-годишна възраст.

Подкрепата си за Красимир Каракачанов са заявили 12,5 %. След него се нареждат Ивайло Калфин - с 6,6 %, Трайчо Трайков - 5,1 %, Татяна Дончева - 2,8 % и Пламен Орешарски - 2,3 %.

Социолозите уточняват, че резултатите са получени сред абсолютно сигурните, че ще гласуват, които са 54,8 %.

Готовността си за гласуване декларират малко повече от 70 % от избирателите. Твърдо решили да гласуват са 55 % от имащите право на глас.

Относно референдума, 67 % от запитаните смятали да гласуват, докато 13,5 % не възнамеряват да участват.

От "Сова Харис" посочват, че издигането на кандидатурата на Цецка Цачева в последния момент е създало усещането, че едва ли не ГЕРБ назначава служебен президент. Според социолозите тя ще трябва да разчита не толкова на публичното си присъствие, колкото на авторитета на партията и лично на нейния лидер. От друга страна пък основният й опонент Румен Радев привлича подкрепа, която значително надвишава тази на основната партия зад него.

Социолозите смятат също, че Цачева ще може да разчита на допълнителна частична подкрепа от симпатизантите на Реформаторския блок. Към Радев пък се преориентирали гласоподаватели на АБВ, Движение 21 и преимуществено на националистите.

Ролята на алтернативния вариант се пада на Красимир Каракачанов, коментират от "Сова Харис". Благоприятен фактор за него било това, че трите основни формации на патриотите за първи път се явяват с единна кандидатура.

Загадка оставало поведението на ДПС. В момента техните гласоподаватели се ориентирали най-вече към Калфин и Орешарски, а на втори тур - към Радев. Голяма част от гласоподавателите на партията не изразявали предпочитания към нито един кандидат.