Министрите на отбраната на България и на Сърбия Ангел Найденов и Небойша Родич обсъдиха насоките за развитие на двустранното военно сътрудничество, съобщиха от военното ни ведомство.

В рамките на визитата в нашата страна на сръбския министър представители на ВВС на двете страни подписаха „Протокол между Министерството на отбраната на Република Сърбия и Министерството на отбраната на Република България за подготовка на симулатор на самолет МиГ-29". С този документ се дава възможност летателният състав от ВВС на България да се обучава на тренажора на Миг -29 в Сърбия.

По време на разговорите бяха обсъдени насоки за развитието на двустранните военни отношения.  Двамата министри бяха единодушни, че активното сътрудничество във военната област трябва да продължи.

Беше отбелязано, че съвместните учения, тренировки и подготовки съдействат за повишаване на подготовката на военнослужещите за изпълнението на задачи, характерни за многонационални операции и за постигане на по-добра оперативна съвместимост. Бяха отбелязани проведените през 2013 г. съвместни бойни стрелби на въоръжените сили на двете страни на зенитния полигон на ВВС „Шабла" и участието на Сърбия в българо-американската подготовка " Black Sea Rotational Force 2013" на полигон „Ново село".

Като области за по-нататъшно разширяване на сътрудничеството двамата министри очертаха военното образование, военната медицина, военната полиция и военната география, както и възможностите за използването на военно-почивните станции.

Министрите Ангел Найденов и Небойша Родич обсъдиха и участията на двете държави в международни мисии и операции на ООН и ЕС.

Като израз на добросъседски отношения беше посочено опазването и поддържането на българските и сръбските военни гробища на територията на двете страни. Министър Найденов и министър Родич подчертаха, че в името на доброто бъдеще на страните трябва да се съхранява историческата памет.

Срещата между военните министри на двете страни се проведе във военното министерство на България.

По-рано днес министърът на отбраната Небойша Родич беше официално посрещнат с пълен военен церемониал и полагане на венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн.

В срещата от българска страна участваха началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Румен Радев, представители на политическия екип и експерти от Министерството на отбраната. От сръбска страна - извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия у нас Н. Пр. Владимир Чургус, заместник-командващият на ВВС и ПВО генерал-майор Миодраг Гордич, аташето по отбраната полковник Мирослав Митрович и полковник Синиша Радович, началник на кабинета на министъра на отбраната.